Κύριο περιεχόμενο

Επίσκεψη στα Σκούρτα - Δερβενοχωρίων

Την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015, ο Φάρος Τυφλών Ελλάδος πραγματοποίησε μονοήμερη εκδρομή στα Δερβενοχώρια Βοιωτίας. Οι συμμετέχοντες της εκδρομής, 50 στο σύνολο άτομα με προβλήματα όρασης και οι συνοδοί τους, αναχώρησαν το πρωί της Παρασκευής με προορισμό τα Σκούρτα Δερβενοχωρίων.

Το γραφικό χωριό των Σκούρτων, βρίσκεται μόλις 1,5 ώρα από το κέντρο της Αθήνας. Βυθισμένο στις βόρειες πλαγιές της Πάρνηθας, ακροβολισμένο σε ένα γραφικό και  γεμάτο  έντονα χρώματα  οροπέδιο, σε υψόμετρο περίπου 530  έως 570 μέτρων. Αποτελεί πόλο έλξης κατά τους χειμερινούς μήνες, λόγω της κοντινής του απόστασης, καθώς βρίσκεται μόλις 58,6 χιλιόμετρα από το αστικό κέντρο της Αθήνας.

Ο περίπατός μας ξεκίνησε με πρωινό καφέ σε παραδοσιακό καφενείο της περιοχής. Επόμενος σταθμός μας ήταν η παραδοσιακή και φιλόξενη ταβέρνα του «κυρ Βαγγέλη», όπου εκεί απολαύσαμε τους πλούσιους ντόπιους μεζέδες και τα παραδοσιακά εδέσματα του χωριού. Η ταβέρνα φιλοξένησε και το πρώτο γλέντι του Φάρου Τυφλών Ελλάδος για το 2015, καθώς το γεύμα διαδέχτηκαν τα τραγούδια και ο χορός, με ζωντανή μουσική από συμμετέχοντες της εκδρομής, μουσικούς-οργανοπαίχτες, που είχαν φέρει μαζί τους τα δικά τους μουσικά όργανα.

Μετά από το παραδοσιακό γλέντι, οι συμμετέχοντες αναχώρησαν με προορισμό την Αθήνα. Η απόδραση απέσπασε απ’ όλους την καλύτερη των εντυπώσεων, καθώς κέρδισε τον ενθουσιασμό και το αμείωτο ενδιαφέρον όλων. Σκοπός και στόχος της διοργάνωσης αυτών των δράσεων, είναι η επαφή με την φύση και το φυσικό περιβάλλον καθώς και η κοινωνική αλληλεπίδραση που επιτυγχάνεται και ενισχύεται με αυτόν τον τρόπο.