Εγκαίνια Έργου

«ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΟΠΤΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ»

Την Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2022 σημειώθηκε στον βράχο της Ακρόπολης η τελετή εγκαινίων του έργου «Προσβασιμότητα Ατόμων με οπτική αναπηρία στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ακροπόλεως», που υλοποιήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδος και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, σε συνεργασία με τον Φάρο Τυφλών της Ελλάδος και με την υποστήριξη και χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση.

Χάρις στο καινοτόμο και ολιστικό αυτό έργο, απόλυτα προσαρμοσμένο στις ανάγκες ασφαλούς και κατατοπιστικής περιήγησης επισκεπτών με οπτική αναπηρία, διασφαλίστηκε η ισότιμη πρόσβασή τους στην Ακρόπολη, κορυφαίο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε τον καθολικό σχεδιασμό της επίσκεψης των ατόμων με οπτική αναπηρία, με τηδημιουργία ειδικής απτικής διαδρομής, παραγωγή ειδικών ενημερωτικών εντύπων και πινακίδων, προπλασμάτων, ειδικής εφαρμογής πλοήγησης, καθώς και ειδικής εκπαίδευσης στη διαχείριση και καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση επισκεπτών ΑμπΟ του φυλακτικού προσωπικού της Ακροπόλεως.

Η διαδρομή εγκαινιάστηκε από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Λίνα Μενδώνη, παρουσία του Προέδρου του Ιδρύματος Ωνάση, κου Αντώνη Σ. Παπαδημητρίου και της Προέδρου του Δ.Σ. του Φάρου Τυφλών, κας Μαρίας Τζεβελέκου. Επίσης, παρέστησαν εκ μέρους του Δ.Σ. του Φορέα, η Αντιπρόεδρος, κα Γωγώ Ρουκουτάκη, ο Γενικός Γραμματέας, κος Εμμανουήλ Μπασιάς, τα Μέλη, κος Γεώργιος Βλασσόπουλος και κος Θανάσης Παπαϊωάννου, εκ μέρους της Δ/νσης, η Δ/ντρια Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης, κα Γεωργία Μήλα, καθώς και οι ωφελούμενοι, κα Δήμητρα Ασιδέρη-πρώην Πρόεδρος Δ.Σ. και ο κος Παναγιώτης Καλκούνης, οι οποίοι είχαν μετάσχει καταλυτικά στις διαδικασίες αξιολόγησης και ανατροφοδότησης, ως προς την ωφελιμότητα του έργου  σε όλα τα στάδια εξέλιξής του.

Ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος, ευχαριστεί θερμά το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και την κα Μενδώνη προσωπικά, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλεως Αθηνών και φυσικά το ίδρυμα Ωνάση για την τιμή της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας ως προς τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του άκρως στοχευμένου και πολλαπλά υποσχόμενου έργου, για τη διασφάλιση όρων ισότιμης και απόλυτης πρόσβασης των ατόμων με οπτική αναπηρία στον πλούτο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στο πλαίσιο μιας ουσιαστικά συμπεριληπτικής κοινωνίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *