Κύριο περιεχόμενο

Τιμοκατάλογοι στη γραφή Braille σε καταστήματα εστίασης

 

 

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΤΥΠΩΝ ΣΤΗ ΓΡΑΦΗ BRAILLE

Ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος σας ενημερώνει ότι σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση υπ. αριθμ.: 91354 του Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, οι υπεύθυνοι των καταστημάτων μαζικής εστίασης και αναψυχής οφείλουν να εξασφαλίζουν την πληροφόρηση ατόμων με αναπηρία (Α.με.Α.) επί του τηρούμενου τιμοκαταλόγου.

Βάσει της ελληνικής Νομοθεσίας και συγκεκριμένα κατά το Ν.4488/2017, η Ελληνική γραφή Μπράιγ (Braille) αναγνωρίζεται ως ο τρόπος γραφής των τυφλών Ελλήνων πολιτών. Το κράτος υποχρεούται να λάβει μέτρα για την προώθησή της, καθώς και για την κάλυψη των αναγκών επικοινωνίας των ως άνω πολιτών.

Μετά και την επίσημη αναγνώριση της γραφής Brailleτα καταστήματα μαζικής εστίασης και αναψυχής θα πρέπει να διαθέτουν τιμοκαταλόγους σε γραφή Braille για τους τυφλούς. Πρέπει να υπάρχει η σχετική μέριμνα ώστε και οι τυφλοί πελάτες των καταστημάτων για λόγους ίσης μεταχείρισης να έχουν τους καταλόγους τους στην κατά νόμο αναγνωρισμένη γραφή τους και να έχουν ισότιμη πληροφόρηση, όπως και οι βλέποντες.

Ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος μέσω του Επαγγελματικού Εκτυπωτικού Τμήματος Braille, με την τεχνογνωσία και τον εξοπλισμό του έχει την δυνατότητα να παράγει στη γραφή Brailleέντυπα, πινακίδες εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, ανάγλυφες αποτυπώσεις κατόψεων, επαγγελματικές κάρτες Brailleκαι άλλες εκτυπωτικές εργασίες. Αναλαμβάνει παραγγελίες πιστοποιημένων εκτυπώσεων Brailleγια Υπουργεία, Μουσεία, Φαρμακευτικές εταιρίες, Επιχειρήσεις, ΔΕΚΟ κλπ.

Οι εκτυπώσεις Braille, θα γίνουν στο ειδικό εκτυπωτικό χαρτί το οποίο διατηρεί το ανάγλυφο της επιφάνειας, διαστάσεων 30,5εκ * 23 εκ. Για την δημιουργία, επεξεργασία, εκτύπωση και διόρθωση του πρώτου δοκιμίου το κόστος πρωτοτύπου είναι 10.00 € και θα χρειαστούμε το καθαρό κείμενο του καταλόγου σας σε 2 διαφορετικά έγγραφα word (ένα για τον κατάλογο στα Ελληνικά και ένα στα Αγγλικά). Από εκεί και πέρα για κάθε ένα έντυπο η κάθε σελίδα κοστίζει 0,30 €

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι τα έντυπα της γραφής Braille περιέχουν μόνο καθαρό κείμενο, χωρίς φωτογραφίες και γραφικά, γεγονός που μειώνει σημαντικά τον όγκο μετεγγραφής. Επίσης σημαντικό να σημειώσουμε ότι η γραφή Braille καταλαμβάνει περισσότερο χώρο, με αναλογία 1 προς 4 περίπου, αλλά δεν έχει διαφορετικά μεγέθη γραμμάτων και γραμματοσειρές.

Για παράδειγμα, για έναν κατάλογο Braille15 σελίδων (3-4 σελίδες wordβλεπόντων περίπου), το κόστος ενδεικτικά θα ανέρχεται στο ποσό των 15σελ.*0.30 €/σελ = 4.5 € στον οποίο αν θέλετε μπορούμε να προσθέσουμε έγχρωμο εξώφυλλο βλεπόντων, με κόστος 0,60 ευρώ το οποίο συνηθίζεται να συνοδεύει τα κείμενα  Braille, με τον τίτλο του ενημερωτικού φυλλαδίου, σχετικές πληροφορίες κλπ αλλά και για την προστασία της ανάγλυφης γραφής. Εφόσον συμφωνείτε για το έγχρωμο εξώφυλλο θα πρέπει να μας το αποστείλετε ηλεκτρονικά.

Διαφορετικά, θα πρέπει να βάλουμε ένα εξώφυλλο άγραφο για την προστασία της γραφής Braille, το κόστος του οποίου θα είναι όπως και του οπισθόφυλλου 0,10 ευρώ.

Οι τιμές επιβαρύνονται με ΦΠΑ 6%.

Θεωρούμε ότι το κάθε κατάστημα είναι καλό να προμηθευτεί το λιγότερο 5 καταλόγους Braille αρχικά ενώ μπορούμε να επανεκτυπώσουμε ανά πάσα στιγμή και άλλους χωρίς την επιβάρυνση του πρωτοτύπου.

Η μεταφορά και παράδοση των εντύπων Braille μπορεί να πραγματοποιηθεί ατελώς από τα ΕΛ.ΤΑ. Σε περίπτωση που επιθυμείτε άλλον τρόπο παράδοσης θα πρέπει να μας ενημερώσετε σχετικά και το κόστος αυτό θα επιβαρύνει τον παραλήπτη.

 

Τρόπος εξόφλησης: Εντός 5 ημερών με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό (Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: 153/ 480062-12, το ΙΒΑΝ: GR 28 0110 1530 0000 1534 8006 212) ή με επιταγή. Για την έκδοση σχετικών παραστατικών θα θέλαμε επίσης και τα στοιχεία σας ( ΑΦΜ, Επωνυμία κλπ).

 

Σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας στις υπηρεσίες του Φάρου Τυφλών και παραμένουμε στη διάθεση σας για κάθε άλλη πληροφορία ή διευκρίνιση.

 

Για πληροφορίες σχετικά με τη δημιουργία τιμοκαταλόγων στη γραφή Braille, μπορείτε να επικοινωνείτε με τον κο Παπασταματίου στο Εκτυπωτικό Τμήμα Braille του φορέα μας, καθημερινά 7:30-14:00 στο 210 9415222.

E-mail αποστολής των καταλόγων σε Braille: info@fte.org.gr