Κύριο περιεχόμενο

 

 Δελτία Τύπου &
ανακοινώσεις

 

 

 

10/11/2021

ΝΕΑ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΣΤΗ ΓΡΑΦΗ BRAILLE

 

Η ζωγράφος-ποιήτρια Ελένη Βασιλείου-Αστερόσκονη, προέβη στην εκτύπωση της ποιητικής της συλλογής με τίτλο «Άγγελοι» στη γραφή BRAILLE,  σε συνεργασία με το Εκτυπωτικό Τμήμα BRAILLE του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος, γνωστό για την διαρκή του μέριμνα για την διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης του τυφλού αναγνωστικού κοινού στην ενημέρωση και κάθε αναγνώσιμη πηγή.

Ο εμπλουτισμός των διαθέσιμων έργων στην γραφή Βraille αποτελεί σπουδαία πολιτιστική και κοινωνική πράξη και η ύπαρξη συνοδοιπόρων στο έργο του Φορέα και ατόμων με όραμα και ευαισθησία αποτελεί σημαντική και ελπιδοφόρα συνθήκη.

1η φωτογραφία :

Εξώφυλλο με πρόσωπο αγγέλου σε εικονογράφηση της ιδίας και τίτλο «ΑΓΓΕΛΟΙ – Αποτέλεσμα της ελευθερίας η πτώση»

Εσώφυλλο με φωτογραφία της ποιήτριας και βιογραφικό σημείωμα: «Με καταγωγή από την Κρήτη, η Ελένη Βασιλείου- Αστερόσκονη, είναι αυτοδίδακτη ζωγράφος και ποιήτρια. Με ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής και συμμετοχές σε ομαδικές, κυρίως φιλανθρωπικού χαρακτήρα, σε Ελλάδα και Γερμανία. Έχουν εκδοθεί τρεις ποιητικές συλλογές της, ένα θεατρικό έργο της, μια σειρά παιδικού εικονογραφημένου βιβλίου, αφιερωμένη στον αγώνα κατά του παιδικού καρκίνου. Έχει διακριθεί σε Λογοτεχνικούς διαγωνισμούς κι έχει βραβευτεί για το έργο της στον Πολιτισμό. Δημοπρατεί ζωγραφικά της έργα, για περιπτώσεις παιδιών που χρίζουν άμεσης ανάγκης για θέματα υγείας. Έχει δημιουργήσει την «Ομάδα της Καλοσύνης» που βοηθάει τα «δυνατά» παιδιά που ζουν αντιμετωπίζοντας με γενναιότητα, τις πιο δύσκολες καταστάσεις υγείας και παλεύουν με τον καρκίνο. Η ποιητική συλλογή «Άγγελοι» γράφτηκε κατά την περίοδο της πανδημίας του covid-19. Κυκλοφορεί και σε αγγλόφωνη συλλογή σε ebook. Όλα της τα βιβλία είναι εικονογραφημένα από την ίδια. Το 2014 μετοίκησε στη Γερμανία όπου συνεχίζει την πορεία της στον καλλιτεχνικό χώρο. Περισσότερα για το έργο της στο blog: asteroskoni.wordpress.com»

2η φωτογραφία:

Εξώφυλλο: Σελίδα με εκτύπωση σε γραφή braille, με χέρι να διαβάζει

Οπισθόφυλλο με απόσπασμα: «οι Άγγελοι είναι πάντα παρών – αρκεί να κλείσεις τα μάτια και να προσευχηθείς. Στο απόλυτο σκοτάδι, μπορείς να δεις με τα μάτια της ψυχής της μεριάς της αληθινής. Αστερόσκονη»

 

 

5/11/2021

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 2ης ΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΚΑΣ ΓΙΟΥΓΛΗ-ΚΑΛΟΥΔΑΚΗ

 

Ο ΦΑΡΟΣ ΤΥΦΛΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ και οι Εκδόσεις ΙΩΛΚΟΣ έχουν την χαρά να σας προσκαλέσουν στην παρουσίαση της 2ης ποιητικής συλλογής της δημιουργού με απώλεια όρασης, κας Γιώτας Γιουγλή Καλουδάκη, με τίτλο «Αγρυπνία Ψυχής». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2021, στις 6:00 μμ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Φορέα - Αθηνάς 17, στην Καλλιθέα. 

Στο πλαίσιο πρόληψης και προστασίας από τον κορωνοϊό, οι επισκέπτες θα πρέπει απαραιτήτως να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό πρόσφατης νόσησης (6 τελευταίων μηνών) ή βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος τεστ (rapid ή μοριακού).  Θα τηρηθούν αυστηρά όλα τα προβλεπόμενα μέτρα και οι κανόνες υγιεινής, ενώ η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική. 

Θα είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή να παρευρεθείτε.

ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ

 

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθύνεστε στη Γραμματεία του Φορέα στο: 210-9415222 ή στην Αντιπρόεδρο και Υπεύθυνη Πολιτιστικών Δράσεων, κα Ρουκουτάκη Γωγώ, στο: 6945373081.

 

2/11/2021

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
για την εισαγωγή καταρτιζόμενων στη Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρία Αθηνών, για το σχολικό έτος 2021-2022.

Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι που πληρούν τις προϋποθέσεις για την εισαγωγή τους στα πιο κάτω τμήματα κατάρτισης να υποβάλλουν σχετική αίτηση σύμφωνα με τα ακόλουθα:

 •  Βεβαίωση ανεργίας η οποία να έχει εκδοθεί εντός των τελευταίων 5 ημερών πριν την υποβολή της αίτησης (εκδίδεται ηλεκτρονικά). Κατά
 • τον μετέπειτα έλεγχο ανεργίας από την υπηρεσία, θα πρέπει να προκύπτει η εγγραφή των αιτούντων στο μητρώο ευπαθών ομάδων του ΟΑΕΔ.
 •  Αίτηση
 • Αντίγραφο Αστυνομικής Ταυτότητας
 •  Αντίγραφο τίτλου σπουδών
 • Ιατρική γνωμάτευση ΚΕΠΑ ή Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής ΙΚΑ
 • Αντίγραφο ατομικής φορολογικής δήλωσης και ατομικό εκκαθαριστικό σημείωμα του οικονομικού έτους 2019 , με φορολογητέο εισόδημα κάτω των 20.000 Ευρώ.
 • Αντίγραφο οικογενειακής φορολογικής δήλωσης, και οικογενειακό εκκαθαριστικό σημείωμα του έτους 2019, με φορολογητέο εισόδημα κάτω των 30.000 Ευρώ.
 • Αριθμός μητρώου ΙΚΑ(ΑΜΑ) αν υπάρχει
 • Αριθμός ΑΜΚΑ από το ΚΕΠ
 • ΑΦΜ από εφορία
 • Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από τον Δήμο για πολύτεκνους, τέκνα πολυτέκνων και αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών
 • Υπεύθυνη δήλωση του νόμου 1599/86 στην οποία ο ενδιαφερόμενος βεβαιώνει την ακρίβεια των στοιχείων. (Βεβαιώνω ότι τα φωτοαντίγραφα που επισυνάπτω αποτελούν γνήσια εκ των πρωτοτύπων που έχω στα χέρια μου).
 • Ειδικά οι ομογενείς θα πρέπει να προσκομίσουν το ειδικό δελτίο ταυτότητας ομογενούς, από το οποίο να προκύπτει ότι έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.

Στα προγράμματα δεν δύνανται να συμμετέχουν όσοι κατά τα τελευταία τέσσερα (4) χρόνια έχουν συμμετάσχει σε κατάρτιση της Σχολής ΑμεΑ Αθηνών του Οργανισμού. Σε περίπτωση επαναφοίτησης ο/η καταρτιζόμενος ΔΕΝ δικαιούται το ωριαίο επίδομα κατάρτισης και καλύπτει μόνο τυχόν κενές θέσεις που δεν έχουν συμπληρωθεί από υποψήφιους /ες που παρακολουθούν στη Σχολή ΑμεΑ Αθηνών για πρώτη φορά. Οι αιτήσεις και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θα υποβάλλονται στη Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρία Αθήνας, (Γαλατσίου 19, Γαλάτσι), τηλ. 210-2023687και 210-2110878, από 29-10-2021 έως 05-11-2021.

 

Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αναρτάται στη Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρία Αθήνας και στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ www.oaed.gr.

 

21/10/2021

Ετήσια Καρδιολογική Εξέταση

Σας ανακοινώνουμε ότι στις 24 Νοεμβρίου 2021, ημέρα Τετάρτη και 26 Νοεμβρίου 2021 ημέρα Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί η ετήσια καρδιολογική εξέταση για τους συμμετέχοντες του τμήματος Γυμναστηρίου του ΦΤΕ στο καρδιολογικό ιατρείο του Κέντρου Υγείας Καλλιθέας (Δαβάκη 11) από τον καρδιολόγο της μονάδας, κ. Συμεωνίδη. Η προσέλευση των συμμετεχόντων, κατά την παραπάνω ημερομηνία, θα γίνεται από τις 08:30 π.μ. έως τη 13:00 μ.μ. με μέγιστο αριθμό τα 12 άτομα την ημέρα.

Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας του κορωνοϊού, σημειώνεται ότι για τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων, απαιτείται η προσκόμιση ενός εκ των τριών εγγράφων: 1. Πιστοποιητικό εμβολιασμού για τον covid-19, 2. Πιστοποιητικό νόσησης 6 μηνών, 3. Βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος rapid test 48 ωρών.

Παρακαλούνται όσοι ενδιαφέρονται, να δηλώσουν συμμετοχή στη Κοινωνική Υπηρεσία του ΦΤΕ στο τηλ. 210 9415222.

 

*Οι συμμετέχοντες του γυμναστηρίου που δεν θα παρευρεθούν στην ετήσια καρδιολογική εξέταση του ΠΕΔΥ Καλλιθέας, οφείλουν να προσκομίσουν βεβαίωση υγείας για συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες από Καρδιολόγο ή Παθολόγο.

 

20/10/2021

ΝΕΑ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΣΤΗ ΓΡΑΦΗ BRAILLE 

 

Οι εκδόσεις Άρτεμις με πρωτοβουλία τους προέβησαν στην εκτύπωση στη γραφή braille της ποιητικής συλλογής του Ισίδωρου Ρωσταδάκη με τίτλο «Κατάματα»,  σε συνεργασία με το Εκτυπωτικό Τμήμα Braille του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος, γνωστό για την διαρκή του μέριμνα για την διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης του τυφλού αναγνωστικού κοινού στην ενημέρωση και κάθε αναγνώσιμη πηγή.

Ο εμπλουτισμός των διαθέσιμων έργων στην γραφή Βraille αποτελεί σπουδαία πολιτιστική και κοινωνική πράξη και η ύπαρξη συνοδοιπόρων στο έργο του Φορέα και ατόμων με όραμα και ευαισθησία αποτελεί σημαντική και ελπιδοφόρα συνθήκη.

 

Εξώφυλλο σε μαύρο-μπλε φόντο με τη φωτογραφία του συγγραφέα και το κείμενο “Λέγομαι Ισίδωρος Ρωσταδάκης. Γεννήθηκα στην Αθήνα, στις 11 Απριλίου του 1997. Τελείωσα τη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στην Κομοτηνή. Η παρούσα ποιητική συλλογή αποτελεί την πρώτη μου προσπάθεια στο ταξίδι της συγγραφής.”

 

8/10/2021

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΗΜΕΡΑΣ ΛΕΥΚΟΥ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙΟΥ 2021

Ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος και το Μουσείο Αφής τιμούν για το 2021 όπως και κάθε χρόνο τη Διεθνή Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, με δράσεις αφιερωμένες στο μείζον ζήτημα της προσβασιμότητας των ατόμων με προβλήματα όρασης και της αναγκαιότητας θεμελίωσης καλών πρακτικών και ισότιμων ευκαιριών προς αυτή την κατεύθυνση.

Έτσι, την Παρασκευή 15, ανήμερα του εορτασμού  & το Σάββατο 16 Οκτωβρίου, το Μουσείο θα έχει ανοιχτές τις πύλες του για το ευρύ κοινό από τις 09.00 έως τις 16.00 και από τις 9.00 έως τις 15.00 αντίστοιχα, με δωρεάν ενημερωτικές-εκπαιδευτικές δράσεις βιωματικού χαρακτήρα.

Πρόκειται για μια άψογη ευκαιρία γνωριμίας κάθε ενδιαφερόμενου, οποιασδήποτε ηλικίας με το μοναδικό Μουσείο Αφής και κατανόησης της σπουδαιότητας της προσφοράς του στην ισότιμη και καθολική προσβασιμότητα των μη βλεπόντων στον πλούτο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν ξεναγήσεις  βασισμένες  σε διαφορετικά εκθέματα τα οποία θα εξιστορούν μια μοναδική  ιστορία της αρχαίας Αθήνας, την θεματική αφιερωμένη στα «200 χρόνια από την Επανάσταση-Ελλάδα 1821-2021» και να δοκιμάσουν την εφαρμογή Αυτόνομης Πλοήγησης ΜΑΝΤO Blind, η οποία δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» ΕΣΠΑ 2014-2020.

Θα διανεμηθεί σχετικό ενημερωτικό και διαφημιστικό υλικό.

Για τον προγραμματισμό ξεναγήσεων, παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε με την Γραμματεία στο τηλέφωνο του φορέα 210 9415222.

Σας ενημερώνουμε ότι στο πλαίσιο πρόληψης και προστασίας από τον Κορωνοϊό, οι επισκέπτες θα πρέπει να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό πρόσφατης νόσησης (6 τελευταίων μηνών) ή βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος τεστ (rapid ή μοριακού).

 Τηρούνται αυστηρά όλα τα προβλεπόμενα μέτρα και οι κανόνες υγιεινής, ενώ η χρήση μάσκας στους χώρους του Μουσείου είναι υποχρεωτική.


 

Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Πολιτιστικές δράσεις και προγράμματα προώθησης της καθολικής προσβασιμότητας τυφλών και ατόμων με προβλήματα όρασης στον πολιτισμό», το οποίο υλοποιεί ο φορέα μας  από το Μάιο έως τον Δεκέμβριο 2021 "με την οικονομική υποστήριξη και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού".

 

 

 

 

 

 

 

5/10/2021

Διαδικτυακή  εκδήλωση  για την παρουσίαση του  Έργου «Καινοτόμες Εφαρμογές Ψηφιακού Συνοδού Αυτόνομης Πλοήγησης για μη Βλέποντες» ΜΑΝΤΩ Blind, στο πλαίσιο των δράσεων για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Λευκού Μπαστουνιού 2021.

 

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, συμβόλου ανεξάρτητης μετακίνησης των ατόμων με προβλήματα όρασης, αλλά και ευαισθητοποίησης του κοινού παγκοσμίως, ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος διοργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση, την Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 6.00 μ.μ.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη των θεμάτων προσβασιμότητας σε Μουσεία - χώρους πολιτισμού και η ανεξάρτητη-αυτόνομη μετακίνηση των ατόμων με προβλήματα όρασης. 

Σημαντικό άξονα της εκδήλωσης θα αποτελέσει η παρουσίαση των τελικών αποτελεσμάτων του Έργου «Καινοτόμες Εφαρμογές Ψηφιακού Συνοδού Αυτόνομης Πλοήγησης για μη Βλέποντες» ΜΑΝΤΩ Blind, που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)», ΕΣΠΑ 2014-2020.

Ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος και το Μουσείο Αφής συμμετείχαν καταλυτικά στην υλοποίηση του έργου, που είχε ως στόχο την ανάπτυξη, πιλοτική εφαρμογή και επικύρωση 2 καινοτόμων εφαρμογών πλοήγησης, για την προαγωγή της ισότιμης προσβασιμότητάς τους σε πολιτιστικές-εκπαιδευτικές και άλλες δομές & αντίστοιχα της ανεξάρτητης και αυτόνομης μετακίνησης και διαβίωσής τους εν γένει.

Η διαδικτυακή δράση, θα πραγματοποιηθεί στην πλατφόρμα Zoom, στον σύνδεσμο που εμφανίζεται ακολούθως:

https://us06web.zoom.us/j/85905343991?pwd=cTBXUngwZEpEN0R5YXhLQytTNkZHZz09

Meeting ID: 859 0534 3991

Passcode: 1234

 

Τηλεφωνική σύνδεση:

Όποιος θέλει να συμμετάσχει στην εκδήλωση μέσω του σταθερού του τηλεφώνου, θα πρέπει να καλέσει στο 211 198 4488 ή στο 231 118 0599. Μόλις ακούσει μια αντρική φωνή να λέει στα αγγλικά «Welcome to Zoom. Enter your meeting ID followed by hash», πληκτρολογεί τον αριθμό 859 0534 3991 καιδίεσηΣτη συνέχειαμόλις η φωνή πει «Enter your participant id followed by hash. Otherwise just press hash to continue» ξανα πατάει δίεσηΤέλοςόταν η φωνή πει «Please enter the meeting password followed by hash», πληκτρολογεί τον αριθμό 1234 και δίεση.

Για οποιαδήποτε σχετική πληροφορία παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε με την Γραμματεία στο τηλέφωνο του φορέα 210 9415222.


 

Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Έργου: «Καινοτόμες Εφαρμογές Ψηφιακού Συνοδού Αυτόνομης Πλοήγησης για μη Βλέποντες» ΜΑΝΤΩ Blind, που υλοποιήθηκε στη βάση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)», ΕΣΠΑ 2014-2020.

 

 

 

 

1/10/2021

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ  ΓΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΦΤΕ 2021-2022

Σας ανακοινώνουμε την πιλοτική έναρξη λειτουργίας των τμημάτων του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος για το έτος 2021-2022, προσαρμοσμένη στα μέτρα ασφαλείας που προβλέπονται για την αποφυγή εξάπλωσης του ιού covid-19. Λόγω των συνθηκών αναμένονται τροποποιήσεις ως προς την λειτουργία καθώς και το χρόνο έναρξης των τμημάτων. 

Τα τμήματα θα λειτουργήσουν διαδικτυακά και δια ζώσης σε μικρές ομάδες στο πλαίσιο αποφυγής συνωστισμού και τηρώντας τα μέτρα προστασίας για τον covid-19.  Για τα δια ζώσης τμήματα είναι απαραίτητη η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, πιστοποιητικού νόσησης ή διαγνωστικό τεστ τουλάχιστον 48 ωρών, ενώ η προσέλευση θα γίνεται λίγο πριν και η αποχώρηση μετά την ολοκλήρωση της δράσης, για την αποφυγή συνωστισμού.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν την συμμετοχή τους στην Κοινωνική Υπηρεσία στο 210 9415222 μέχρι τις 15 Οκτωβρίου για τα τμήματα:

Κίνηση-Έκφραση, Παραδοσιακών χορών,  Η/Υ, Κεραμικής, Ιταλικών, Αγγλικών, Ισπανικών, Braille και Σκακιού (θα ακολουθήσει σχετική ανακοίνωση για τη λειτουργία των υπόλοιπων τμημάτων).

Επίσης σας υπενθυμίζουμε ότι η εξυπηρέτηση των ωφελούμενων από τις υπηρεσίες του φορέα γίνεται με ραντεβού για τους ίδιους λόγους.

 

Παρακαλούμε για την κατανόηση και συμμόρφωση προς τα εκάστοτε μέτρα που ανακοινώνουν οι αρμόδιοι φορείς για την προστασία όλων μας από τον ιό covid-19.

 

23/9/2021

Υλοποίηση Προγράμματος σε Τυφλά Άτομα Τρίτης Ηλικίας

Η Κοινωνική Υπηρεσία του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος ανακοινώνει την υλοποίηση του Προγράμματος “Παροχή υπηρεσιών πρόληψης υγείας και ψυχοκοινωνικής φροντίδας σε τυφλά άτομα τρίτης ηλικίας εν μέσω πανδημίας Covid 19¨, που υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση του ΤΙΜΑ Κοινωφελούς Ιδρύματος 


Συνοπτικά οι παρεχόμενες υπηρεσίες του προγράμματος είναι:

 • Κατ’ οίκον επισκέψεις σε άτομα τρίτης ηλικίας με οπτική αναπηρία που περιλαμβάνουν την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας και κοινωνικών υπηρεσιών.
 • Συνοδείες και μετακινήσεις σε μονάδες- υπηρεσίες υγείας και δημόσιες υπηρεσίες.
 • Τακτική τηλεφωνική επικοινωνία κυρίως για άτομα τρίτης ηλικίας.
 • Ατομική Συμβουλευτική υποστήριξη εξ' αποστάσεως.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να καλείτε καθημερινά στην Κοινωνική Υπηρεσία του Φ.Τ.Ε.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2109415222

 

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

21/9/2021

ΖΗΤΗΣΗ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΓΙΑ 1 ΜΟΝΑΔΑ Η/Υ & ΕΚΤΥΠΩΤΗ

Ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Ερευνώ, Δημιουργώ, Καινοτομώ» με το ακρωνύμιο: «ΜΑΝΤΟ Blind escort Apps» και Κωδικό 'Έργου: Τ1ΕΔΚ-00593, ζητά προσφορές για τον παρακάτω εξοπλισμό:

1 Μονάδα Η/Υ με τα εξής χαρακτηριστικά:

Οθόνη 22’’ 1920x1080

Προτεινόμενα Ηχεία Logitech

Πληκτρολόγιο και ποντίκι Microsoft 600

Προτεινόμενα χαρακτηριστικά PC

RAM 16 GB DDR4

Σκληρός Δίσκος // SSD 512GB

Κάρτα γραφικών intel UHD630

Επεξεργαστής intel Core i7-10700

Λογισμικό windows 10 Pro

1 έγχρωμο εκτυπωτή τύπου inkjet/lazer

Για τον παραπάνω εξοπλισμό θα χρειαστούμε και βεβαίωση προμηθευτή για το καινουργές και αμεταχείριστο του εξοπλισμού.

Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να αποστείλουν τις προσφορές τους στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

 

21/9/2021

ΖΗΤΗΣΗ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ

Ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Ερευνώ, Δημιουργώ, καινοτομώ» με το ακρωνύμιο: ΜΑΝΤΟ blind escort Apps και Κωδικό 'Έργου Τ1ΕΔΚ-00593, ζητά προσφορές για υπηρεσίες διάχυσης και εμπορικής αξιοποίησης του έργου:

Δημιουργία ανακοινώσεων στα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης

Διαφημιστική υποστήριξη ενημερωτικής ημερίδας

Δημιουργία διαφημιστικού ενημερωτικού του έργου για τηλεοπτικά μέσα

Διάθεση της εφαρμογής πλοήγησης μέσω play store

Δημιουργία διαφημιστικού υλικού τύπου μπάνερ (αναλογικού και ηλεκτρονικού) και άλλων διαφημιστικών προϊόντων

Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να αποστείλουν τις προσφορές τους στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

3/9/2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΘΕΣΗ ΛΟΓΙΣΤΗ

 

Ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος αναζητά προϊστάμενο λογιστή ά τάξεως ιδιώτη ή και λογιστικό γραφείο. Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι όπως αποστείλουν το βιογραφικό τους σημείωμα μέχρι και την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου στις 08.00 π.μ. στο email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. .

 

15/7/2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Σας ενημερώνουμε ότι αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες Δικαιούχων, Ωφελουμένων και Παρόχων Τουριστικών Καταλυμάτων – Ακτοπλοϊκών Εισιτηρίων, καθώς και Αποκλειομένων του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού 2021-2022 στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.oaed.gr/koinonikos-toyrismos

Οι προσωρινοί πίνακες δικαιούχων αφορούν 300.000 επιταγές κοινωνικού τουρισμού. Οι δικαιούχοι  που κατέθεσαν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής έχουν δικαίωμα να υποβάλουν μία και μόνο ένσταση κατά των αποτελεσμάτων από την Πέμπτη, 15 Ιουλίου και ώρα 08:00 μέχρι και το Σάββατο, 17 Ιουλίου και ώρα 23:59.

 

Η ένσταση υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, με τους κωδικούς του TAXISnet ή τους κωδικούς ΟΑΕΔ, μέσω της διαδικτυακής πύλης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΟΑΕΔ στη διεύθυνση: http://www.oaed.gr/e-yperesies

 

 

14/7/2021

ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Σας ενημερώνουμε ότι άνοιξε η υπηρεσία myΘέρμανση μέσω της οποίας μπορείτε να επιλέξετε αν θα υποβάλετε εκδήλωση ενδιαφέροντος στο Μητρώο Δικαιούχων του Επιδόματος Θέρμανσης.

Η κατάθεση των αιτήσεων και η δήλωση των παραστατικών για τα καύσιμα εκτός του πετρελαίου μπορεί να γίνει μέχρι τις 23 Ιουλίου 2021 στον ιστότοπο aade.gr. Η νέα φάση πληρωμών αφορά αγορές που τιμολογήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως την 28η Φεβρουαρίου 2021. Όσοι χρησιμοποιούν φυσικό αέριο ως μέσο θερμάνσεως της κυρίας κατοικίας τους, θα μπορούν να καταχωρίζουν λογαριασμούς που αφορούν στην περίοδο από 1.1.2021 έως 28.2.2021 εφόσον το παραστατικό της πληρωμής εκδόθηκε έως την 29η Απριλίου 2021.

 

Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος του ενδιαφερόμενου ή χορήγησης επιδόματος μικρότερου του αιτούμενου ή αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων της επεξεργασίας, δύναται ο ενδιαφερόμενος να υποβάλει αίτηση επανεξέτασης αποκλειστικά εγγράφως προς τη Διεύθυνση Επιχειρησιακών Διαδικασιών (ΔΙ.ΕΠΙ.ΔΙ.) μέσω της θυρίδας του TAXISnet (επιλογή «Ερωτήματα προς Α.Α.Δ.Ε.», θεματική κατηγορία «Επίδομα Πετρελαίου Θέρμανσης») μέχρι την 15η Σεπτεμβρίου 2021, στην οποία θα τεκμηριώνει τους λόγους ένστασης.

 

8/7/2021

 Νέος κύκλος μαθημάτων

Ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος, αναγνωρισμένος φορέας εκμάθησης της Γραφής Braille με πολυετή εμπειρία και με υψηλά ποσοστά επιτυχίας στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, οργανώνει και για το 2021 σεμινάρια εκμάθησης για κάθε ενδιαφερόμενο. Οι δηλώσεις συμμετοχής έχουν ήδη αρχίσει και τα τμήματα αναμένεται να ξεκινήσουν από 13 Σεπτεμβρίου 2021.

 

Τα σεμινάρια θα καλύψουν 50 ώρες μαθημάτων σε πρωινά ή απογευματινά τμήματα διάρκειας περίπου 3 μηνών. Το κόστος του σεμιναρίου είναι 200 ευρώ.

 

Τα πρωινά τμήματα θα γίνουν δια ζώσης, ενώ τα απογευματινά θα είναι και διαδικτυακά.

 

Στο σεμινάριο περιλαμβάνεται δωρεάν ξενάγηση στο Μουσείο Αφής, το μοναδικό στην Ελλάδα και ένα από τα  5 μουσεία αφής που υπάρχουν στο κόσμο, έναν πολιτιστικό χώρο ανοικτό σε τυφλούς και βλέποντες όλων των ηλικιών, που δίνει την ευκαιρία μιας διαφορετικής προσέγγισης της τέχνης και του πολιτισμού.   

 

Με το τέλος των μαθημάτων και την έκδοση βεβαίωσης παρακολούθησης και γνώσης, οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις εξετάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.), ώστε να λάβουν τη σχετική πιστοποίηση, η οποία αναγνωρίζεται από το δημόσιο τομέα.

 

 

Πληροφορίες:
Δημήτρης Παπασταματίου - Κορδώνη Ελισάβετ

Τηλέφωνο: 210 9415222

Fax: 210 9415271

E-mail: info@fte.org.gr


Ο κανονισμός λειτουργίας

Αίτηση συμμετοχής

 

 

 

7/7/2021

Πρόγραμμα επιδότησης διακοπών
“Τουρισμός για όλους”

Το πρόγραμμα επιδότησης διακοπών “Τουρισμός για όλους”, το οποίο επιδοτεί τη διαμονή σε καταλύματα όλων των κατηγοριών και τουριστικών πακέτων μέσω τουριστικών γραφείων καλύπτοντας το 80% έως και το 100%, στις περιπτώσεις των ΑμεΑ, με ανώτερο ποσό τα 30 ευρώ ανά άτομο, δέχεται αιτήσεις των δικαιούχων σύμφωνα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ  05.07.2021 ώρα 00.01 έως Παρασκευή 09/07/2021 ως εξής:

05.07.2021 για ΑΦΜ που λήγουν σε 0-1

06.07.2021 για ΑΦΜ που λήγουν σε 2-3

07.07.2021 για ΑΦΜ που λήγουν σε 4-5

08.07.2021 για ΑΦΜ που λήγουν σε 6-7

09.07.2021 για ΑΦΜ που λήγουν σε 8-9

Οι αιτήσεις κατατίθενται ηλεκτρονικά στη σελίδα www.tourism4all.gov.gr

 

Η επιλογή των δικαιούχων γίνεται κατόπιν κλήρωσης. Κριτήριο για την υποβολή της αίτησης είναι το ετήσιο ατομικό εισόδημα να μην ξεπερνά τα 16.000 ευρώ ή τα 28.000 στην περίπτωση οικογένειας, με προσαύξηση 1.500 ευρώ ανά ανήλικο τέκνο.

 

2/7/2021

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΦΑΡΟ ΤΥΦΛΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

 


Την Πέμπτη, 1 Ιουλίου 2021, επισκέφθηκαν τον Φάρο Τυφλών της Ελλάδας ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κος Κωστής Χατζηδάκης, μαζί με την αρμόδια υφυπουργό, κα Δόμνα Μιχαηλίδου και τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, κο Γιώργο Σταμάτη. 

Κατά την τιμητική αυτή επίσκεψη, τους καλωσόρισαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ., κος Εμμανουήλ Μπασιάς, η Αντιπρόεδρος, κα Γωγώ Ρουκουτάκη, το Μέλος, κος Χρήστος Λέκκας, ο Γενικός Διευθυντής, κος Γιώργος Καρκούλιας και η Διευθύντρια Κοινωνικής Μέριμνας, κα Γεωργία Μήλα. 

Στο πλαίσιο της συνάντησης ενημερώθηκαν για το πολύπλευρο έργο του φορέα, τις δυσκολίες και τις ανάγκες και περιηγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Φορέα μας και στα Παραγωγικά Εργαστήρια, ήρθαν σε επαφή με εργαζόμενους και ενημερώθηκαν για την μοναδικότητα των υπηρεσιών και τμημάτων και των προσφερόμενων θέσεων εργασίας σε τυφλούς εργάτες, καθώς και των αντικειμενικών δυσκολιών και την ανάγκη στήριξης του Φορέα και των προϊόντων του από πλευράς της Πολιτείας για την εξακολούθηση της αδιαμφισβήτητης και πολλαπλής προσφοράς του. Ακολούθησε ξενάγησή τους στο επίσης μοναδικό Μουσείο Αφής, κατά την οποία τους επικοινωνήθηκε και με βιωματικό τρόπο η σπουδαία πολιτιστική, κοινωνική και εκπαιδευτική προσφορά του. 

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναγνώρισε την σπουδαιότητα της πολλαπλής προσφοράς του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος και δεσμεύτηκε προσωπικά αφενός για την ρύθμιση του ζητήματος έγκαιρης και ει δυνατόν μεγαλύτερης χρηματοδότησης προς τον Φορέα και αφετέρου για την μεθόδευση μεγαλύτερης απορρόφησης προϊόντων των Εργαστηρίων από Υπηρεσίες του Υπουργείου και εποπτευόμενους φορείς.

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης χαιρέτισε την συντονισμένη και πολύπλευρη προσπάθεια διοίκησης και εργαζόμενων για ένα σύνολο υπηρεσιών και τμημάτων που διασφαλίζουν την κοινωνική και επαγγελματική ένταξη των ατόμων με προβλήματα όρασης για μια αξιοπρεπή καθημερινότητα με ίσες ευκαιρίες και δεσμεύτηκε για ανάλογες πολιτικές στήριξης προς αυτή την κατεύθυνση. 

Ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας εστίασε μεταξύ άλλων στο πεδίο των προσφερόμενων ευκαιριών επιμόρφωσης και επαγγελματικής απασχόλησης, με την δέσμευσή του για ανάλογη στήριξη, υπογραμμίζοντας και την αναγκαιότητα βελτίωσης του πλαισίου εκπαίδευσης των εκπαιδευτών κινητικότητας και προσανατολισμού. 

 

Η Διοίκηση του Φορέα ευχαριστεί ιδιαιτέρως τους κ.κ. Χατζηδάκη, Μιχαηλίδου και Σταμάτη για την τιμή της επίσκεψης και αναγνώρισης του έργου του και ευελπιστεί ιδιαιτέρως στην τήρηση των ανωτέρω δεσμεύσεων, για την διασφάλιση της βιωσιμότητας και προαγωγή του έργου του, προς όφελος την κοινότητας των ατόμων με προβλήματα όρασης και της κοινωνίας εν γένει.  

 

1/7/2021

Το Κ.Ε.Α.Τ διοργανώνει το 4ο Summer Camp “Betty’s Eye’’

Το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.), ως εθνικός φορέας εκπαίδευσης ατόμων με αναπηρία όρασης, μετά από μια χρονιά πρωτόγνωρων καταστάσεων - με τον εγκλεισμό και τη δίνη της πανδημίας να αποτελεί τη νέα πραγματικότητα - με χαρά σας ανακοινώνει την διοργάνωση του 4ου Summer Camp “Betty’s Eye’’, για τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του παραρτήματος Θεσσαλονίκης, στην Λεπτοκαρυά Πιερίας από την Δευτέρα 05 Ιουλίου έως και την Παρασκευή 09 Ιουλίου 2021.

Η Διοίκηση του Κ.Ε.Α.Τ. σε συνεργασία με την ομάδα εκπαιδευτών και εκπαιδευτικών του, αλλά και του Κέντρου Κοινωνικής Προνοίας Κεντρικής Μακεδονίας, αποφάσισε να προσφέρει στους μαθητές και στους μικρούς εκπαιδευόμενους του, ό,τι στερήθηκαν ένεκα της πανδημίας: τη χαρά να βρεθούν και πάλι με τους αγαπημένους τους φίλους και τους εκπαιδευτές τους, το ομαδικό παιχνίδι, την ανθρώπινη επαφή εν γένει, αλλά και το να συνεχίσουν τις δραστηριότητές και την εκπαίδευσή τους, με χαρά και δημιουργικότητα.

Το μέρος για τον εκ νέου επαναπροσδιορισμό της καθημερινότητάς τους, αποφασίστηκε να είναι η Λεπτοκαρυά του Νομού Πιερίας, μία πανέμορφη περιοχή του Ανατολικού Ολύμπου που συνδυάζει την ιστορία με την διασκέδαση.

Καταρτίστηκε, έτσι, ένα πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων σε συνεργασία με το Δήμο Δίου – Ολύμπου, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας, τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, τα μουσεία της περιοχής, όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο Δίου, το Ναυτικό Μουσείο και το Μουσείο Πετρωμάτων

Λεπτοκαρυάς, με πληθώρα δραστηριοτήτων και δράσεων ευαισθητοποίησης, όπως βόλτες με το λευκό μπαστούνι, ανασκαφή στο αρχαιολογικό πάρκο των Λειβήθρων, οικολογική εκπαίδευση, πεζοπορία στο βουνό και γνωριμία με την χλωρίδα του τόπου, κηπουρική, παιχνίδια στην θάλασσα, ιππασία, αλλά και

αθλητισμό (ποδόσφαιρο τυφλών, κολύμπι, goalball), σε συνεργασία με την PAOK Action και το Youthorama.

Στην τελετή έναρξης του summer camp, τη Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021 , στις 19:00 το απόγευμα στην πλατεία της Λεπτοκαρυάς, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση σε συνεργασία με το Δήμο Δίου – Ολύμπου, όπου τα μέλη του Τμήματος Παραδοσιακής Μουσικής του ΚΕΑΤ Θεσσαλονίκης θα καλωσορίσουν όλους τους παρευρισκόμενους με τις μουσικές τους.

Θα χαρούμε να σας έχουμε υποστηρικτές στις δράσεις μας, σε μία τόσο σημαντική για τον χώρο μας διοργάνωση, μετά μάλιστα και της δύσκολης περιόδου που βίωσε όλη η ελληνική κοινωνία. Σηματοδοτείται, λοιπόν, έτσι η είσοδος σε μια περίοδο, όπου η ποιοτική και ουσιαστική εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρία όρασης, μπαίνει στην πρώτη γραμμή τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

*Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στα παρακάτω στοιχεία επικοινωνίας:

Λεία Αβράαμ – Υπεύθυνη Summer Camp 6944456225

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Βασιλική Μακρυγιάννη - Υπεύθυνη Summer Camp 6985017217

Κατερίνα Αθανασιάδου – Υπεύθυνη Επικοινωνίας 6937103403

 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

22/6/2021

Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρία
2021-2022

Ο Φάρος Τυφλών Ελλάδος σας ανακοινώνει ότι ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού(ΟΑΕΔ) κοινοποιεί πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εισαγωγή καταρτιζόμενων στην Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρία. Τα τμήματα που θα λειτουργήσουν στον Φ.Τ.Ε. για τα σχολικά έτη 2021-2022  είναι τα εξής:

•           Κεραμικής - Πηλοπλαστικής, για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης

•           Διοικητικών και Οικονομικών Στελεχών Επιχειρήσεων, για τους αποφοίτους λυκείου.

 

Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στα ανωτέρω προγράμματα κατάρτισης θα πρέπει να έχουν ηλικία από 18 έως 58 ετών και να προσκομίσουν στην Σχολή τα εξής δικαιολογητικά :

•           Βεβαίωση ανεργίας η οποία να έχει εκδοθεί εντός των τελευταίων 5 ημερών πριν την υποβολή της αίτησης (εκδίδεται ηλεκτρονικά). Κατά τον μετέπειτα έλεγχο ανεργίας από την υπηρεσία, θα πρέπει να προκύπτει η εγγραφή των αιτούντων στο μητρώο ευπαθών ομάδων του ΟΑΕΔ.

•           Αντίγραφο Αστυνομικής Ταυτότητας

•           Αντίγραφο τίτλου σπουδών (ίσο ή ανώτερο από το απαιτούμενο – υποχρεωτικής εκπαίδευσης, δηλαδή απολυτήριο τριτάξιου γυμνασίου ή για υποψήφιους που έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980 απολυτήριο δημοτικού σχολείου). Οι αλλοδαποί χρειάζεται να προσκομίσουν επιπλέον για την Ελληνική γλώσσα απολυτήριο Δημοτικού από την Ελλάδα ή πιστοποιητικό ελληνομάθειας ή βεβαίωση από την αρμόδια δομή εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας για τις περιπτώσεις που έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των μαθημάτων και εκκρεμεί μόνο η εξεταστική διαδικασία, για να ληφθεί υπόψη κατά την συνέντευξη από τον Διευθυντή και την επιτροπή.  

•           Ιατρική γνωμάτευση ΚΕΠΑ ή Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής ΙΚΑ

•           Αντίγραφο ατομικής φορολογικής δήλωσης και ατομικό εκκαθαριστικό σημείωμα του τελευταίου οικονομικού έτους, με φορολογητέο εισόδημα κάτω των 20.000 Ευρώ.

•           Αντίγραφο οικογενειακής φορολογικής δήλωσης, και οικογενειακό εκκαθαριστικό σημείωμα του τελευταίου έτους, με φορολογητέο εισόδημα κάτω των 30.000 Ευρώ. 

•           Αριθμός μητρώου ΙΚΑ(ΑΜΑ) αν υπάρχει

•           Βεβαίωση ΑΜΚΑ καταρτιζόμενου

•           Βεβαίωση ΑΦΜ καταρτιζόμενου

•           Υπεύθυνη δήλωση του νόμου 1599/86 στην οποία ο ενδιαφερόµενος βεβαιώνει την ακρίβεια των στοιχείων. (Βεβαιώνω ότι τα φωτοαντίγραφα  που επισυνάπτω αποτελούν γνήσια εκ των πρωτοτύπων που έχω στα χέρια μου).

•           Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από τον Δήμο για πολύτεκνους, τέκνα πολυτέκνων και αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών

•           Ειδικά οι ομογενείς θα πρέπει να προσκομίσουν το ειδικό δελτίο ταυτότητας ομογενούς, από το οποίο να προκύπτει ότι έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.

 

Στα προγράμματα δεν δύνανται να συμμετέχουν όσοι κατά τα τελευταία τέσσερα (4) χρόνια έχουν συμμετάσχει σε κατάρτιση της Σχολής ΑμεΑ Αθηνών  του Οργανισμού. Το εισόδημα ως μοριοδοτούμενο κριτήριο προκύπτει από το δηλωθέν εισόδημα του 2019.

Όσοι σπουδαστές επιλεγούν να φοιτήσουν υποχρεούνται να προσκομίσουν ακτινογραφία θώρακος με αντίστοιχη ιατρική γνωμάτευση.

Η αποστολή των αιτήσεων θα πραγματοποιηθεί μόνο ταχυδρομικώς (με συστημένη επιστολή ή με ταχυμεταφορά) από τον/την υποψήφιο/α, στη Γραμματεία της Σχολής Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΟΑΕΔ, Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης ΑμεΑ Αθηνών, Λ. Γαλατσίου 19, ΤΚ 11141, Αθήνα), από 22-06-2021 έως 30-06-2021.

 

Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η αίτηση και το παραπεμπτικό της Ιατρικής γνωμάτευσης αναρτάται στη Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης ΑμεΑ Αθηνών  και στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ www.oaed.gr.

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στην Κ.Υ. του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος στο τηλ. 210 9415222. 

 

15/6/2021

ΘΕΡΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος σας ενημερώνει ότι
την Δευτέρα 21 Ιουνίου λόγω της εορτής του Αγίου Πνεύματος
ο φορέας μας θα είναι κλειστός.
Από την Τρίτη 22 Ιουνίου το ωράριο λειτουργίας του θα είναι από τις 7:30 π.μ. έως και τις 3:30 μ.μ.

 Ως εκ τούτου παρακαλούνται οι ωφελούμενοι όπως συνεργάζονται με τους αρμόδιους υπαλλήλους  για την καλύτερη εξυπηρέτηση τους τηρώντας τα μέτρα προστασίας που έχουν ανακοινωθεί.

 

8/6/2021

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ

Σύμφωνα με την απόφαση για τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος ανακοινώνει την επαναλειτουργία του γυμναστηρίου από την Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021.

Οι αθλούμενοι υποχρεούνται σε εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο είτε με self-test ή με rapid test. Το αποτέλεσμα είτε του self-test είτε του rapid test θα επιδεικνύεται κατά την άφιξη στο γυμναστήριο και ισχύει μόνο για την τρέχουσα εβδομάδα κάθε φορά. Σε περίπτωση που κάποιος αδυνατεί να διενεργήσει μόνος του το self-test, θα φροντίζει να το προμηθεύεται και να ενημερώνει σχετικά την Γραμματεία όταν κλείνει το τηλεφωνικό ραντεβού, προκειμένου πριν την είσοδό του στο χώρο του Γυμναστηρίου να πραγματοποιείται η διαδικασία από την Επισκέπτρια Υγείας του φορέα. 

Κατά την προσέλευσή τους οι αθλούμενοι υπογράφουν στον «Κατάλογο Εισερχομένων Εξερχομένων στην Αθλητική εγκατάσταση», όπου δηλώνουν ότι δεν έχουν συμπτώματα, καθώς και την ημερομηνία διενέργειας του τεστ.

Τα αποδυτήρια χρησιμοποιούνται μόνο για τη φύλαξη των προσωπικών αντικειμένων των εισερχόμενων στο γυμναστήριο μελών, όπου υπάρχουν ατομικά ερμάρια, στα οποία θα γίνεται απολύμανση πριν από κάθε χρήση ενώ απαγορεύεται η χρήση των λουτρών.

Σχετικά με τον χώρο του  γυμναστηρίου, θα τηρηθεί το παρακάτω πρόγραμμα άθλησης διάρκειας μίας ώρας, ενώ ο μέγιστος αριθμός ατόμων ταυτόχρονης άθλησης θα είναι τέσσερα άτομα.

Η προσέλευσή των αθλούμενων θα γίνεται μόνο κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού καλώντας στην γραμματεία του φορέα μας στο τηλέφωνο 2109415222 κι επιλέγοντας ένα από τα παρακάτω διαθέσιμα ραντεβού:

8:00-09:00
9:30-10:30
11:00-12:00
12:30-13:30
14:00-15:00

Ακολουθούν οδηγίες για τους αθλούμενους:

Σύσταση για μετακίνηση κατά προτίμηση με τα πόδια ή προσωπικό μεταφορικό μέσο.

Οι αθλούμενοι φορούν είτε διπλή μάσκα είτε μονή μάσκα ΚΝ95 ή FFP2.

Όσοι αθλούμενοι κάνουν αερόβια άσκηση μπορούν να μην φορούν μάσκα, εφόσον υπάρχει απόσταση τουλάχιστον τριών (3) μέτρων από άλλους αθλούμενους.

Αθλούμενοι που αντιμετωπίζουν έντονα αναπνευστικά προβλήματα συστήνεται να αποφεύγουν την έντονη αερόβια άσκηση με μάσκα.

Χρήση υγιεινής των χεριών πριν την έναρξη και στο τέλος της άσκησης καθώς και πριν από κάθε μετακίνηση σε άλλο όργανο γυμναστικής.

Εφαρμογή κανόνων κοινωνικής απόστασης και αποφυγή κοινωνικών επαφών, εναγκαλισμών και χειραψιών, στους χώρους του γυμναστηρίων.

Χρήση προσωπικών ειδών υγιεινής (π.χ. πετσέτα) και σύσταση να έχουν ένα ζευγάρι αθλητικά υποδήματα αποκλειστικά για χρήση στις εγκαταστάσεις του γυμναστηρίου, τα οποία δεν θα χρησιμοποιούν εκτός του χώρου του γυμναστηρίου.

Χρήση ατομικών οργάνων γυμναστικής εάν είναι εφικτό από το μέγεθος τους (π.χ. μπάλες, λάστιχα, στρώματα).

Πλύσιμο των ρούχων και πετσετών, που χρησιμοποιήθηκαν στο γυμναστήριο, στο πλυντήριο με κοινό απορρυπαντικό σε υψηλή θερμοκρασία (60° C).

Παρακαλούμε για την τήρηση των ανωτέρω σύμφωνα με το νέο ΦΕΚ. Ο γυμναστής του φορέα θα είναι στη διάθεσή σας για σχετικές ερωτήσεις ή διευκρινήσεις.

Σημειώνουμε ότι τα μέτρα μπορεί να διαφοροποιηθούν ακολουθώντας τις οδηγίες των αρμοδίων Υπουργείων.

 

 

7/6/2021

Ολοκληρώνεται η προσβασιμότητα του αρχαιολογικού χώρου Ακροπόλεως

Ομόφωνα θετική ήταν η γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση, για την ολοκλήρωση των υποδομών για ΑμεΑ και εμποδιζόμενα άτομα, καθώς και για την αντικατάσταση του υφιστάμενου εξοπλισμού στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ακρόπολης. Οι εργασίες εντάσσονται στο πλαίσιο της αναβάθμισης των παρεχομένων υπηρεσιών, με τις οποίες η Ακρόπολη καθίσταται πλέον απολύτως προσβάσιμη.

Μετά την εγκατάσταση του ανελκυστήρα πλαγιάς, ο οποίος αποτελεί διεθνές πρότυπο στο είδος του, την διαμόρφωση των διαδρομών για άτομα με δυσκολία στην κίνηση, και την προμήθεια δύο golf carts για την εξυπηρέτηση ΑμεΑ με αμαξίδια και εν γένει εμποδιζόμενα άτομα, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με την ΕΣΑμεΑ –σημειώνεται ότι με απόφαση της Υπουργού έχει συγκροτηθεί κοινή ομάδα εργασίας ΥΠΠΟΑ ΕΣΑμεΑ για το σύνολο των πολιτιστικών χώρων και υποδομών- και από τον Φάρο Τυφλών Ελλάδας, επεξεργάστηκαν περαιτέρω προτάσεις για την ενίσχυση της προσβασιμότητας στην Ακρόπολη.

Σύμφωνα με τις προτάσεις αυτές οριοθετούνται στο νότιο άκρο του πλατώματος του Αρείου Πάγου, βόρεια και ανατολικά της υφιστάμενης περίφραξης του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Αγοράς, δύο θέσεις στάθμευσης, αποκλειστικά για οχήματα, τα οποία οδηγούνται από ΑμεΑ, ώστε να έχουν ευκολότερη πρόσβαση στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου. Η συγκεκριμένη θέση προκρίνεται έναντι άλλων θέσεων, λόγω της επιπεδότητας του χώρου, αλλά και προκειμένου να μην παρακωλύεται η κίνηση επισκεπτών και οχημάτων στην είσοδο και έξοδο του αρχαιολογικού χώρου.

Παράλληλα, μετακινούνται ή ανασχεδιάζονται υφιστάμενες πινακίδες, τοποθετούνται δίγλωσσες (ελληνικά και αγγλικά) πινακίδες Braille, καθώς και με μεγαλογράμματη γραφή (κεφαλαία και Bold) για τα άτομα με μερική όραση. Το υλικό και το μέγεθος της πινακίδας θα καθοριστεί σε συνεργασία με τον Φάρο Τυφλών Ελλάδος. Προβλέπεται η τοποθέτηση ειδικής πινακίδας σε δύο γλώσσες σε γραφή Braille και μεγαλογράμματη, προκειμένου οι επισκέπτες να ενημερώνονται για τις κλίσεις των διαστρώσεων, ενώ τοποθετούνται πινακίδες με το Διεθνές Σύμβολο Προσβασιμότητας και καθοδηγητική σήμανση προς την είσοδο ΑμεΑ επί του πεζόδρομου της Δ. Αρεοπαγίτου και επί της οδού Ροβέρτου Γκάλι.

Για τους μη βλέποντες προβλέπεται η δημιουργία απτικής διαδρομής. Με τη βοήθεια των συνοδών τους, θα μπορούν να αγγίξουν αντιπροσωπευτικά εκθέματα, π.χ. κινητές μακέτες των μνημείων ή διαφορετικής κλίμακας αρχιτεκτονικά μέλη. Επιπλέον, τοποθετείται μακέτα του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης για την ψηλάφησή της από τυφλούς, από ακρυλικό ή porcelain vibe, υλικά ανθεκτικά σε εξωτερικό χώρο, χωρίς αιχμηρά σημεία και γωνίες, ώστε να επιτρέπεται στον επισκέπτη μία ροή απτικής διερεύνησης.

Σε ό,τι αφορά το ενημερωτικό υλικό, προβλέπεται η δημιουργία δίγλωσσων φυλλαδίων σε μεγαλογράμματη γραφή και γραφή Braille, καθώς και η αναβάθμιση της  ιστοσελίδας της ΕΦΑ Πόλης Αθηνών, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ, με την προσθήκη ειδικού πεδίου, το οποίο να παρέχει τις  αναγκαίες πληροφορίες για την προσβασιμότητα των ατόμων με δυσκολία στην κίνηση, ώστε τα άτομα αυτά να μπορούν να οργανώσουν την ασφαλή και ανεμπόδιστη περιήγησή τους στην Ακρόπολη πριν την επίσκεψή τους στο χώρο. Επίσης, προβλέπεται η δημιουργία εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, η οποία να παρέχει γραπτά και προφορικά πληροφορίες για τα μνημεία. Σε κάθε μνημείο η εφαρμογή θα μπορεί να αναγνωρίσει αυτόματα τη θέση και να δίνει την αντίστοιχη πληροφορία. Προβλέπεται επίσης, η δημιουργία υπηρεσιακής δομής για την εξυπηρέτηση ατόμων ΑμεΑ στην Ακρόπολη.

Η μελέτη αντικατάστασης του παλαιού εξοπλισμού του αρχαιολογικού χώρου, προβλέπει νέα περισχοίνιση κατά μήκος των νέων οδεύσεων, για την οριοθέτηση των διαδρομών, την υποβοήθηση ευπαθών ομάδων επισκεπτών, την προστασία του αρχαιολογικού χώρου και την ασφάλεια των περιοχών εκτέλεσης αρχαιολογικών και αναστηλωτικών εργασιών. Για τα άτομα με κινητικές δυσκολίες, σε συνδυασμό με τους σταθερούς χειρολισθήρες, επί της ίδιας κατασκευής ορίζονται και οι ενδείξεις που επισημαίνουν τα τμήματα των διαδρομών με κλίση που χρήζει την υποστήριξη συνοδού για προσπέλαση.

Διαμορφώνονται επίσης, νέα καθιστικά, με την επανάχρηση λίθων από τις παλαιές αναστηλώσεις. Τα καθιστικά αυτά φέρουν τη μνήμη και τα σημάδια από την προηγούμενη χρήση τους. Η επιλογή των μαρμάρινων αρχιτεκτονικών μελών θα είναι αποτέλεσμα συνεργασίας με την ΕΦ.Α. Πόλης Αθηνών και την ΥΣΜΑ, ενώ η επανάχρησή τους θα γίνει με μέριμνα για τον σαφή διαχωρισμό τους από τις αρχαιότητες.

Τέλος, τοποθετούνται νέοι κάδοι απορριμμάτων, σε αντικατάσταση των υφιστάμενων, με μονό ή διπλό κάδο, από ελαφρύ μεταλλικό σκελετό, σε μικρότερο αριθμό και με πρόβλεψη για ανακύκλωση των απορριμμάτων.

 

Σημειώνεται ότι οι ανωτέρω εργασίες περιλαμβάνονται στη δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

 

3/6/2021

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΦΑΡΟΥ ΤΥΦΛΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2021

Ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος και το Μουσείο Αφής τιμούν όπως κάθε χρόνο τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, η οποία για το 2021,  σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), έχει ως θέμα εορτασμού «Το Μέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση».

Έτσι, δεδομένων των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας και προκειμένου να μη διακυβευθεί  η δημόσια υγεία, διοργανώνεται μια διαδικτυακή εκδήλωση εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, προσβάσιμη σε όλους, την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021 και ώρα 18.30, ως φόρος τιμής στην αδιαμφισβήτητη πολιτισμική, κοινωνική και εκπαιδευτική αξία των Μουσείων στην σύγχρονη κοινωνία.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη ζητημάτων προσβασιμότητας και της αναγκαιότητας εφαρμογής καλών πρακτικών προς αυτή την κατεύθυνση σε εκτεταμένη βάση, ούτως ώστε να γίνεται λόγος για σύγχρονα και καθολικά προσβάσιμα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, με ιδιαίτερη αναφορά και μνεία φυσικά στο μοναδικό πανελλαδικά και ανεκτίμητης προσφοράς Μουσείο Αφής.

Η δράση θα πραγματοποιηθεί στην πλατφόρμα Zoom, στον σύνδεσμο που εμφανίζεται ακολούθως:

https://zoom.us/j/94148979860?pwd=MXN6L3ZVYTdIZG5VM3hqOTFaREw4dz09
Meeting ID: 941 4897 9860
Passcode: 1234

Τηλεφωνική σύνδεση:

Όποιος θέλει να συμμετάσχει στην εκδήλωση μέσω του σταθερού του τηλεφώνου, θα πρέπει να καλέσει στο 211 198 4488 ή στο 231 118 0599. Μόλις ακούσει μια αντρική φωνή να λέει στα αγγλικά «Welcome to Zoom. Enter your meeting ID followed by hash», πληκτρολογείτοναριθμό 941 4897 9860 καιδίεσηΣτησυνέχειαμόλιςηφωνήπει «Enter your participant id followed by hash. Otherwise just press hash to continue» ξαναπατάει δίεση.

 

Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Πολιτιστικές δράσεις και προγράμματα προώθησης της καθολικής προσβασιμότητας τυφλών και ατόμων με προβλήματα όρασης στον πολιτισμό», το οποίο υλοποιεί ο φορέα μας  από το Μάιο 2020 έως τον Ιούνιο 2021 "με την οικονομική υποστήριξη και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού".

 

 

 

31/05/2021

Ανακοίνωση για τον εμβολιασμό covid-19 ηλικ. ομάδας 18-29 ετών

Σας ενημερώνουμε ότι, από το Σάββατο 29/05/2021, έχει ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το κλείσιμο των ηλεκτρονικών ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 18-29 ετών με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson για τον εμβολιασμό κατά του covid-19. 

Η διαδικασία προγραμματισμού του ραντεβού για τον εμβολιασμό είναι η ακόλουθη :

• Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.

• Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).

Για τους Πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα ο προγραμματισμός θα γίνεται με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία. Ο πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού. Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός. 

Τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στην Κ.Υ. του Φάρου Τυφλών Ελλάδος. 

 

27/05/2021

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΟΜΙΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΜΕ ΤΟΝ ΦΑΡΟ ΤΥΦΛΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 

 

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς σε συνεργασία με το Ειδικό Εκτυπωτικό Τμήμα Braille του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος, δημιούργησε σε προσβάσιμη μορφή Braille το παιδικό βιβλίο «Μπαρούτι για την Επανάσταση» της Σοφίας Καλαντζάκου και προέβη σε ευγενική δωρεά προς εμπλουτισμό της Ιστορικής Βιβλιοθήκης του Φορέα μας 2 βιβλίων Braille και μιας έκδοσης βλεπόντων, τα οποία είναι διαθέσιμα στο αναγνωστικό μας κοινό.

 

17/05/2021

 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2021
Τρίτη 18 Μαΐου 2021

Ο εορτασμός ορίστηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων(ICOM) το 1977 για να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία. Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα "μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών".

Το  Μουσείο Αφής του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος  συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων στις 18 Μαΐου που διοργανώνεται από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) και φέτος είναι αφιερωμένη στη θεματική «Το Μέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση». Ο θεσμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων  καθρεφτίζει όλες τις αξίες που αντιπροσωπεύει το έργο των 40 ετών του Μουσείου Αφής.

Το Μουσείο μας, προσβάσιμο καθολικά απο όλους τους πολίτες του κόσμου με ή χωρίς αναπηρία, δίνει την δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με πολλά αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Με κύριο αντικείμενο τα εκπαιδευτικά προγράμματα που στοχεύουν στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της αναπηρίας της όρασης, συμμετέχει ενεργά στην αποφυγή αποκλεισμών ατόμων με τυφλότητα ως ισότιμα μέλη στην κοινωνία μας και κατ' επέκταση στον πολιτισμό.

Την ημέρα του εορτασμού, Τρίτη 18 Μαΐου 2021, θα είναι ελεύθερη η είσοδος στις αίθουσες του Μουσείου Αφής το οποίο θα λειτουργεί από τις 9:00 – 16:00. Τις ίδιες ώρες θα λειτουργεί και το πωλητήριο.

Τέλος ενόψει των συνθηκών, θα τηρηθούν αυστηρά όλα τα μέτρα και όλοι οι κανόνες υγιεινής.

Παρακαλούμε τους επισκέπτες μας να επικοινωνήσουν στο 2109415222 για να ενημερωθούν και να κλείσουν ραντεβού.

 

16/05/2021

Εθελοντική Αιμοδοσία

Σας ενημερώνουμε ότι την Παρασκευή, 4 Ιουνίου 2021, σε συνεργασία με το Κέντρο Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας – Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων», θα πραγματοποιηθεί αιμοδοσία, από τις 9:30π.μ. έως τις 13:00μ.μ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος.
Παρακαλούνται όσοι ενδιαφέρονται να γίνουν εθελοντές αιμοδότες να ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας.
Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής, η προσκόμιση του προσωπικού αριθμού ΑΜΚΑ.


 

Για δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στη Κοινωνική Υπηρεσία του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος στο τηλέφωνο 210 9415222.

 

14/05/2021

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΦΗΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την επίσκεψη σας.

Το Μουσείο Αφής με τη μόνιμη έκθεση του και τα εκπαιδευτικά του προγράμματα, ανοίγει ξανά τις πόρτες τους για το κοινό από τις 14 Μαΐου 2021 με προγραμματισμένες επισκέψεις και ωράριο λειτουργίας 8:30- 14:30.

Το Μουσείο Αφής εφαρμόζει όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την ασφάλεια και την προστασία της υγείας των επισκεπτών και των εργαζομένων του, τα οποία περιλαμβάνουν:

 • Θερμομέτρηση των εισερχομένων στο Μουσείο.
 • Υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας σε όλους τους χώρους.
 • Χρήση απολυμαντικού υγρού που διατίθεται στις εισόδους των αιθουσών και σε διάφορα σημεία στους κοινόχρηστους χώρους.
 • Τήρηση αποστάσεων ασφαλείας.
 • Περιορισμένος αριθμός επισκεπτών που θα μπορεί να βρίσκεται στους συγκεκριμένους χώρους.
 • Διενέργεια self-test για τους εργαζόμενους του.

 

 Για καλύτερη και ασφαλέστερη εξυπηρέτηση σας παρακαλούμε 
καλέστε για ραντεβού στο 210-9415222

 

28/04/2021

 

Ανακοίνωση Κοινωνικής Υπηρεσίας ΦΤΕ

Σας ενημερώνουμε ότι, από την Μ. Πέμπτη 29/04/2021, αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το κλείσιμο των ηλεκτρονικών ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ το Μ. Σάββατο 01/05/2021, για την ηλικιακή ομάδα 45-49 ετών, για τον εμβολιασμό κατά του covid-19.

Η διαδικασία προγραμματισμού του ραντεβού για τον εμβολιασμό είναι η ακόλουθη :

• Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.

• Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).

Για τους Πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα ο προγραμματισμός θα γίνεται με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία. Ο πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού. Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.

Τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στην Κ.Υ. του Φάρου Τυφλών Ελλάδος.

 

27/04/2021

Ανακοίνωση Κοινωνικής Υπηρεσίας ΦΤΕ

 

Σας ενημερώνουμε ότι, από την Μ. Τρίτη 27/04/2021, ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το κλείσιμο των ηλεκτρονικών ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 30-39 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca, για τον εμβολιασμό κατά του covid-19.

Η διαδικασία προγραμματισμού του ραντεβού για τον εμβολιασμό είναι η ακόλουθη :

• Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.

• Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).

Για τους Πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα ο προγραμματισμός θα γίνεται με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία. Ο πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού. Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.

Τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στην Κ.Υ. του Φάρου Τυφλών Ελλάδος. 

 

 

 

26/04/2021

Ανακοίνωση Κοινωνικής Υπηρεσίας ΦΤΕ

Σας ενημερώνουμε ότι, από το Σάββατο 24/04/2021, έχει ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το κλείσιμο των ηλεκτρονικών ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 50-54 ετών για τον εμβολιασμό κατά του covid-19.

Η διαδικασία προγραμματισμού του ραντεβού για τον εμβολιασμό είναι η ακόλουθη :

• Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.

• Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).

Για τους Πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα ο προγραμματισμός θα γίνεται με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία. Ο πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού. Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.

Τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στην Κ.Υ. του Φάρου Τυφλών Ελλάδος. 

 

 

 

23/04/2021

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Απριλίου. Θεσπίστηκε από την UNESCOτο 1995, με σκοπό να προωθήσει την ανάγνωση, τις εκδόσεις και την τυπογραφία εν γένει.

Ο εορτασμός της ποικίλει ανά τις χώρες, έχοντας όμως ως κοινό τόπο και στόχο, την ενίσχυση της  φιλαναγνωσίας και την ανάδειξη της σημαντικότητας του βιβλίου σε όλους τους τομείς της ζωής μας.

 Η σύνδεση της συγκεκριμένης ημερομηνίας με τα βιβλία, έγινε για πρώτη φορά το 1923 από Καταλανούς βιβλιοπώλες στην Ισπανία, όταν ο συγγραφέας Vicente Clavel Andrés θέλησε να τιμήσει τον Θερβάντες, που απεβίωσε εκείνη τη μέρα. Το 1995 η UNESCO αποφάσισε ότι η παγκόσμια ημέρα βιβλίου θα γιορτάζεται στο εξής εκείνη τη μέρα, που είναι επίσης η ημέρα θανάτου του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, κατά ιστορική σύμπτωση.

  Ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος, διαθέτει στο αναγνωστικό του κοινό προσβάσιμα ψηφιακά βιβλία και βιβλία στην γραφή Braille.

 Στο πλαίσιο της προσπάθειας για απόλυτη προσαρμογή στα διαρκώς αυξανόμενα αιτήματα για ολοένα και περισσότερους τίτλους βιβλίων και σύγχρονους τρόπους πρόσβασης σε αυτά, ο Φορέας μας φροντίζει διαρκώς για τον εμπλουτισμό της Βιβλιοθήκης Ομιλούντων βιβλίων, με τους διαθέσιμους τίτλους να ξεπερνούν τις 6.500. Στη βάση αυτή, ετοιμάζεται και η διαδικτυακή πλατφόρμα που θα δώσει άμεση πρόσβαση στους αναγνώστες μας από οπουδήποτε και αν βρίσκονται χωρίς να χρειάζεται η φυσική τους παρουσία.

Παράλληλα μεταγράφουμε στη γραφή Brailleλογοτεχνικά, πανεπιστημιακά και ποικίλου περιεχομένου βιβλία, για να καλύψουμε τις ανάγκες έντυπης ανάγνωσης.

 

 Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, γιορτάζουμε τις ίσες ευκαιρίες στη γνώση, τις εναλλακτικές προσεγγίσεις της και τον θησαυρό του πολιτισμού, που ανήκει σε όλους μας ανεξαιρέτως.

 

 

21/04/2021

Ανακοίνωση Κοινωνικής Υπηρεσίας ΦΤΕ

Σας ενημερώνουμε ότι, από την Τετάρτη 21/04/2021, ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το κλείσιμο των ηλεκτρονικών ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 55-59 ετών για τον εμβολιασμό κατά του covid-19.

Η διαδικασία προγραμματισμού του ραντεβού για τον εμβολιασμό είναι η ακόλουθη :

• Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.

• Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).

 Για τους Πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα ο προγραμματισμός θα γίνεται με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία. Ο πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού. Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.

Τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στην Κ.Υ. του Φάρου Τυφλών Ελλάδος.

 

 

 

 

16/04/2021

Ανακοίνωση Κοινωνικής Υπηρεσίας ΦΤΕ

Σας ενημερώνουμε ότι, από την Παρασκευή 16/04/2021 έως και τη Δευτέρα 19/04/2021 ανοίγει σταδιακά η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το κλείσιμο των ηλεκτρονικών ραντεβού για τον εμβολιασμό κατά του covid-19 των ευπαθών ομάδων (ατόμων με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου), ηλικίας 18-59 ετών.

Οι ομάδες των νοσημάτων αυξημένου κινδύνου που εμβολιάζονται αναφέρονται στη συνέχεια, και είναι οι ακόλουθες:

 • Χρόνια καρδιαγγειακή νόσος

 • Σακχαρώδης διαβήτης

 • Νοσογόνος παχυσαρκία

 • Χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού

 • Ασθενείς πάσχοντες από καρκίνο, ανοσοκαταστολή, χρόνια νεφρική και χρόνια ηπατική νόσο

 • Ασθενείς με αιμοσφαιρινοπάθειες, διαταραχές σπληνός και χρόνια νευρολογικά νοσήματα

 • Πάσχοντες από σοβαρές ψυχικές νόσους και άλλες αναπηρίες

 • Γονείς ή φροντιστές παιδιών ηλικίας κάτω των 16 ετών με σοβαρά χρόνια νοσήματα

 

Η διαδικασία προγραμματισμού του ραντεβού για τον εμβολιασμό είναι η ακόλουθη :

• Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.

• Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).

 Για τους Πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα ο προγραμματισμός θα γίνεται με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία. Ο πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού. Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.

Τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στην Κ.Υ. του Φάρου Τυφλών Ελλάδος.

 

 

 

05/04/2021

Ανακοίνωση Κοινωνικής Υπηρεσίας ΦΤΕ

Σας ενημερώνουμε ότι, από την Παρασκευή 02/04/2021, ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το κλείσιμο των ηλεκτρονικών ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 65-69 ετών για τον εμβολιασμό κατά του covid-19.

Η διαδικασία προγραμματισμού του ραντεβού για τον εμβολιασμό είναι η ακόλουθη :

• Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.

• Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).

Για τους Πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα ο προγραμματισμός θα γίνεται με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία. Ο πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού. Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.

Τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στην Κ.Υ. του Φάρου Τυφλών Ελλάδος.

 

 

 

 

01/04/2021

Διαδικτυακό Εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου Αφής

Το Μουσείο Αφής του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος, προσαρμοζόμενο στις συνθήκες που όλοι βιώνουμε και δεδομένων των μέτρων της πανδημίας που καθιστούν αδύνατη την δια ζώσης επίσκεψη, σας ενημερώνει για το Διαδικτυακό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμά του.

Στόχος του προγράμματος είναι μέσω δια δραστικών διαδικασιών και διαλογικής επεξεργασίας οι συμμετέχοντες να βιώσουν και να εξερευνήσουν μια διαφορετική εκδοχή της πραγματικότητας, δίνοντάς τους την ευκαιρία μιας διαφορετικής προσέγγισης της τέχνης και του πολιτισμού, ανοίγοντας νέους ορίζοντες εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές από όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης αλλά και  σε όλους όσους ασχολούνται με πολιτιστικά αγαθά και επιθυμούν να τα επικοινωνήσουν σε επισκέπτες με ολική ή μερική απώλεια όρασης.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι 1,30 ώρα και πραγματοποιείται δωρεάν.

Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνήσουν στο 210 9415222.

Λίγα λόγια για το Μουσείο Αφής

ToΜουσείο Αφής δημιουργήθηκε το 1984 για την καλύτερη πρόσβαση των ατόμων με προβλήματα όρασης στην πολιτιστική μας κληρονομιά και από το 2004 άνοιξε τις πόρτες του στο ευρύτερο κοινό, ιδιαίτερα στην μαθητική κοινότητα. Αποτελεί ένα από τα ελάχιστα μουσεία παγκοσμίως που παροτρύνουν τους επισκέπτες να αγγίζουν τα εκθέματα, επιτρέποντας ένα νέο τρόπο προσέγγισης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μέσω της αφής, τόσο για τον τυφλό επισκέπτη, όσο και το βλέπον κοινό. Τα εκθέματα αποτελούν πιστά αντίγραφα από τα πιο γνωστά και αντιπροσωπευτικά εκθέματα που υπάρχουν στα Μουσεία της χώρας μας, αλλά και του Εξωτερικού. Είναι ένα από τα 5 Μουσεία του είδους στον κόσμο και βρίσκεται στην Καλλιθέα, στο ιστορικό κτήριο του Φάρου Τυφλών Ελλάδος, δωρεά Εμπειρίκου την δεκαετία του 50, αποτελώντας πόλο έλξης Ελλήνων και ξένων τουριστών, κάθε ηλικίας. Το 1988 έλαβε τον έπαινο του Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάς ανάμεσα σε 70 ευρωπαϊκά μουσεία, ενώ το 2004 έλαβε διάκριση για την προσβασιμότητα του από το Σωματείο Φίλων των Μουσείων.

 

Η παραπάνω πιλοτική δράση εντάσσεται στο πρόγραμμα «Πολιτιστικές δράσεις και προγράμματα προώθησης της καθολικής προσβασιμότητας τυφλών και ατόμων με προβλήματα όρασης στον πολιτισμό», το οποίο υλοποιεί ο φορέα μας  από τον Μάιο 2020 έως τον Ιούνιο 2021. 

 

16/03/2021

 

Διαδικτυακά σεμινάρια με τίτλο:

«Υποδοχή και διαχείριση ομάδων τυφλών και ατόμων με προβλήματα όρασης σε χώρους πολιτισμού»

 

Ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος, προσαρμοζόμενος στις συνθήκες που όλοι βιώνουμε και δεδομένων των μέτρων της πανδημίας που καθιστούν αδύνατη την δια ζώσης εκπαίδευση προσωπικού των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, σας ενημερώνει για το διαδικτυακό σεμινάριο υποδοχής και διαχείρισης ομάδων τυφλών και ατόμων με προβλήματα όρασης σε χώρους πολιτισμού το οποίο απευθύνεται σε επαγγελματίες του μουσειακού χώρου, εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής και σε όλους όσους ασχολούνται με πολιτιστικά αγαθά και επιθυμούν να τα επικοινωνήσουν σε επισκέπτες με ολική ή μερική απώλεια όρασης.

Η διάρκεια του σεμιναρίου είναι 3ώρες και το κόστος ανέρχεται στα 20 ευρώ το άτομο.

H επόμενη προγραμματισμένη ημερομηνία για την υλοποίηση του διαδικτυακού σεμιναρίου είναι στις 26 Μαρτίου 2021, ημέρα Παρασκευή και ώρα 12.30. Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνήσουν με την κα Καλλιόπη Γκίκα στο 210 9415222.

 

Το σεμινάριο εντάσσεται στις δράσεις του προγράμματος «Πολιτιστικές δράσεις και προγράμματα προώθησης της καθολικής προσβασιμότητας τυφλών και ατόμων με προβλήματα όρασης στον πολιτισμό», το οποίο υλοποιεί ο φορέα μας από το Μάιο 2020 έως τον Ιούνιο 2021 

08/03/2021

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών.

Θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1977 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ για να αναδείξει τα προβλήματα και να προωθήσει τα δικαιώματα της γυναίκας.

Οι γυναίκες με αναπηρία, παρ’ όλους τους αγώνες για την εξάλειψη κάθε είδους διάκρισης απέναντί τους και την θέσπιση ίσων δικαιωμάτων σε όλους τους τομείς, ακόμα και σήμερα υφίστανται διακριτική μεταχείριση και γίνονται θύματα κοινωνικού και οικονομικού αποκλεισμού. Η σύγχρονη γυναίκα, κατορθώνει να συνδυάσει πολλαπλούς και αντικρουόμενους ρόλους συμβάλλοντας τα μέγιστα στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας και κάθε είδους αποκλεισμός στο πρόσωπό της, είναι κατακριτέος.

Ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος, μέσω των υπηρεσιών του καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για ισότιμη πρόσβαση της γυναίκας με προβλήματα όρασης σε κάθε πηγή γνώσης, πληροφόρησης και δραστηριότητας, για μια ενεργό θέση στην κοινωνία και στον επαγγελματικό στίβο. Η ενίσχυση και ανάδειξη των δεξιοτήτων και των τυπικών προσόντων των γυναικών με προβλήματα όρασης και η απαλοιφή των διακρίσεων σε όλα τα πεδία της καθημερινότητας και της κοινωνικής πραγματικότητας, αποτελούν μέλημα μεταξύ άλλων του φορέα και προς τούτο οργανώνει δράσεις και προγράμματα και συνάμα ευαισθητοποιεί την κοινότητα και συνεργάζεται με την πολιτεία προς αυτή την κατεύθυνση.

 

28/01/2021 

Δελτίο Τύπου-Εορταστική Εκδήλωση 2021

Το απόγευμα της Τετάρτης, 27 Ιανουαρίου 2021, πραγματοποιήθηκε η εορταστική εκδήλωση του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος με αφορμή την έλευση του νέου έτους. Μια γιορτή διαδικτυακή, διαφορετική από τις άλλες φορές χωρίς την παραδοσιακή δια ζώσης μορφή της αλλά το ίδιο ουσιαστική, καθώς κινήθηκε σε ένα ιδιαίτερα ζεστό και φιλόξενο κλίμα.

Ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος, προσαρμοζόμενος στις ιδιαίτερες συνθήκες της περιόδου λόγω της πανδημίας, πάντα ευέλικτος και ενεργός, καλωσόρισε διαδικτυακά και με ασφάλεια δεκάδες φίλους και επίσημους προσκεκλημένους, με ένα ηχηρό μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας.

Η βραδιά ξεκίνησε με χαιρετισμούς που απηύθυναν ο κος Μπασιάς Εμμανουήλ, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα και οι επίσημοι καλεσμένοι.

Λόγος γίνεται για:

την Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και αρμόδια για θέματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής κα Ζέτα Μακρή, τον Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και αρμόδιο για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης κο Ευάγγελο Συρίγο, την Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Τομέα Αθηνών κα Δήμητρα Νάνου, τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κο Σταμάτη Γεώργιο, εκ μέρους του Γραφείου του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κου Μιχάλη Χρυσοχοΐδη την κα Τσικρικά, τον πρώην Υπουργό και Βουλευτή Νοτίου Τομέα Αθηνών ΣΥ.ΡΙΖ.Α κο Γιάννη Μπαλάφα, τον Δήμαρχο Καλλιθέας κο Δημήτρη Κάρναβο, την Αντιδήμαρχο Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας κα Άννα Γιαννάκου-Πάσχου, τον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος Δήμου Καλλιθέας κο Κωνσταντίνο Ευσταθίου, τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας Δήμου Αθηναίων κο Νίκο Αβραμίδη, τον Πρόεδρο της Π.Ε.Α κο Στρατή Χατζηχαραλάμπους, τον Αντιπρόεδρο της Ε.Ο.Τ. κο Παναγιώτη Μαρκοστάμο, τον εκπρόσωπο των A.F.B.G, ευεργετών του Φορέα, από την ίδρυσή του κο Ηλία Ευαγγέλου, την εκπρόσωπο του GeorgeVergottisMemmorialFundStiftung, πολύτιμων υποστηρικτών του Φορέα μέσα στις δεκαετίες κα Νομικού Καλυψώ, την εκπρόσωπο της Α.Μ.Κ.Ε Ζωοδόχος Πηγή, που στηρίζει το έργο του Φορέα κα Πεσματζόγλου, τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς και συνεργάτη του Φορέα στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος ΜΑΝΤΟ Blind κο Απόστολο Μηλιώνη. Επίσης ο Πρόεδρος του Π.Σ.Τ. κος Ηλίας Μαργιόλας, που δεν μπόρεσε να συνδεθεί λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης, απηύθυνε χαιρετισμό και ευχές μέσω επιστολής του προς τον Φορέα, ενώ ευχές και συμπαράσταση στο έργο του Φορέα διαβιβάστηκαν και από το Γραφείο της Υπουργού Παιδείας κας Νίκης Κεραμέως.

Ακολούθησαν ύμνοι της πρώτης του έτους και τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα, συνοδεία κιθάρας και ακορντεόν από τον Πρόεδρο, μετά του υιού του κου Ζαχαρία Μπασιά, καθώς και ένα τραγούδι, δημιουργίας του Προέδρου, αφιερωμένο στον Φορέα.

Στην συνέχεια η κα Γωγώ Ρουκουτάκη, Αντιπρόεδρος, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Δράσεων & Μέλος της Θεατρικής Ομάδας του Φορέα μας, απήγγειλε το ποίημα «Να τα πούμε;» του κου Ζάκκα Φώτιου, Αντιπροέδρου και Υπεύθυνου Βιβλιοθηκών και απηύθυνε χαιρετισμό και ευχές στους συμμετέχοντες, καλωσορίζοντάς τους. Ακολούθησε χαιρετισμός του Αντιπροέδρου κου Ζάκκα, ο οποίος διαβεβαίωσε για την συνέχιση των προσπαθειών για τον εμπλουτισμό των προσβάσιμων Βιβλιοθηκών του φορέα μας.

Στην συνέχεια, καλωσόρισε με την σειρά της και απηύθυνε χαιρετισμό προς τους προσκεκλημένους και η Κατσαρού Δήμητρα Γενική Γραμματέας του Φορέα.

Ο κορμός της εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή ενός ολιγόλεπτου βίντεο από επιτυχημένες παραστάσεις της Ομάδας Παραδοσιακών Χορών και της Ομάδας Latin του Φορέα.

Ακολούθησε επίλογος του Προέδρου, κου Μπασιά Εμμανουήλ, με ευχαριστίες για την τιμή της παρουσίας όλων και υπογράμμιση της αναγκαιότητας σταθερής στήριξης του υψηλού και αδιάκοπου έργου του Φορέα από την Πολιτεία, ειδικά εν μέσω χαλεπών καιρών και αντίξοων συνθηκών.

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα, παρέστησαν επίσης η κα Τασία Στρατηγάκου, Ταμίας και τα μέλη, κος Βιολάρης Κώστας, κος Κορομηλάς Χρήστος, κα Κουτάκου Σταυρούλα, κος Λέκκας Χρήστος, κος Παληαλέξης Δημήτρης, και η κα Τζεβελέκου Μαρία, ενώ εκ μέρους της Διεύθυνσης, ο κος Καρκούλιας Γεώργιος Γενικός Διευθυντής και η κα Μήλα Γεωργία Διευθύντρια Κοινωνικής Μέριμνας & Ανάπτυξης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φάρου Τυφλών ευχαριστεί επίσης θερμά για την παρουσία τους:

Τον κο Θανάση Παπαϊωάννου, Πρόεδρο της Εξελεγκτικής Επιτροπής του Φορέα, τον κο Σακογιάννη Γεώργιο μαέστρο της χορωδίας Καλλιθέας «Η Αρμονία», εκ μέρους του Γραφείου του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κου Λευτέρη Αυγενάκη τον Διευθυντή κο Τσουλό, την εκπρόσωπο του Ομίλου Vianex, υποστηρικτή του Φορέα κα Τριανταφύλλου, τον κο Μπουκουβάλα Δημοτικό Σύμβουλο Καλλιθέας, με την παράταξη του κου Ασκούνη καθώς και όλους τους φίλους, ωφελούμενους, μέλη και υποστηρικτές του που παρακολούθησαν την εκδήλωση μέσω ΖΟΟΜ ή μέσω livestreamingFacebook.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο, η Διεύθυνση και οι εργαζόμενοι του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος, σας εύχονται ένα ευτυχισμένο και δημιουργικό νέο έτος με υγεία και ασφάλεια. 

24/12/2020

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

Παγκόσμια Ημέρα Braille

«Το Braille είναι γνώση και η γνώση είναι δύναμη.»Louis Braille

Η 4η Ιανουαρίου είναι η παγκόσμια ημέρα Braille. Τα ανθρώπινα δικαιώματα μεταξύ άλλων αναφέρονται και στην ελεύθερη και ανεμπόδιστη επικοινωνία των ανθρώπων και η γραφή Braille κατέχει σημαίνων ρόλο στην επικοινωνία όλων όσων αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης. Είναι επομένως επιτακτική η ανάγκη να ενημερωθούν όλοι για την σπουδαιότητα αυτής της γραφής.

Η ημέρα αυτή τιμά τη γέννηση του Louis Braille, που γεννημένος στη Γαλλία το 1809, έχασε την όραση του σε πολύ μικρή ηλικία και αποφάσισε να δημιουργήσει ένα ειδικό αλφάβητο για τυφλούς αφού το ήδη υπάρχον σύστημα ανάγνωσης του ήταν δύσχρηστο. Πέρασαν πέντε χρόνια συνεχών προσπαθειών, και τελικά τα κατάφερε. Αντικατέστησε το τότε γραμματικό αλφάβητο με έξη ανάγλυφες κουκίδες, οι οποίες τοποθετημένες ανά τρεις σε δύο στήλες μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους με 63 διαφορετικούς τρόπους που αντιστοιχούν σε γράμματα και αριθμούς, δημιουργώντας έτσι λέξεις και κατά συνέπεια κείμενα που διαβάζονται ακριβώς όπως ένα κείμενο βλεπόντων(δηλαδή από αριστερά προς τα δεξιά και από πάνω προς τα κάτω.)Αυτό το αλφάβητο έχει εφαρμογή σε πολλές γλώσσες αλλά και στη μουσική. Η γραφή Braille είναι απολύτως απαραίτητη για τη γραφή και ανάγνωση, για τη δια βίου ενασχόληση με τη μάθηση, για την ελεύθερη έκφραση ιδεών και απόψεων, για την κοινωνική ενσωμάτωση των ατόμων με προβλήματα όρασης.

Η γραφή Braille υπόκειται στα άρθρα 21 και 24 του καταστατικού των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία που εστιάζουν στην δίκαιη φύση της εκπαίδευσης που δεν κάνει διαχωρισμούς και δίνουν έμφαση στην προώθηση της δια βίου μάθησης.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Braille πρέπει όλοι να σκεφτούμε πως έχουμε υποχρέωση κάθε αναγνώσιμη πηγή να είναι προσβάσιμη σε όλους. Πόσο μάλλον στα άτομα που καλούνται να αντιμετωπίσουν την αναπηρία της όρασης. Η εποχή που βιώνουμε με κυρίαρχο το ιό COVID-19 κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για ελεύθερη πρόσβαση στην ενημέρωση και σε κάθε αναγνώσιμη πηγή.

Η παγκόσμια ημέρα Braille ας γίνει η αφορμή να αναλογιστεί ο καθένας από εμάς(ιδιώτες, φορείς, οργανισμοί, υπηρεσίες, υπουργεία)τις ευθύνες μας αλλά και το ρόλο που μπορούμε να παίξουμε για να φτιάξουμε έναν κόσμο ανθρώπινο, έναν κόσμο προσβάσιμο.

 Η Παγκόσμια Ημέρα Braille, είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον Φάρο Τυφλών της Ελλάδος καθώς από το 1946 λειτουργεί το Ειδικό Εκτυπωτικό τμήμα Braille το οποίο με την τεχνογνωσία και τον εξοπλισμό του παράγει στη γραφή Braille βιβλία Ελληνικής και Ξένης Λογοτεχνίας, Παιδικά, Ξένων Γλωσσών, Μουσικής, Βυζαντινής μουσικής, Πανεπιστημιακά συγγράμματα, Νομικοί Κώδικες και άλλα.

 Το Ειδικό Εκτυπωτικό τμήμα Braille του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος αναλαμβάνει την δημιουργία τιμοκαταλόγων στην γραφή Braille, την εκμάθηση της γραφής σε τυφλούς και βλέποντες ενδιαφερόμενους, την μετατροπή της ονομασίας των φαρμακευτικών σκευασμάτων καθώς και έντυπα, πινακίδες και κατόψεις στην γραφή Braille.

 Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε τη γραφή Braille ζωντανή σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας, εξασφαλίζοντας την πρόσβαση στη γνώση αλλά και τις απεριόριστες δυνατότητες και ευκαιρίες των ατόμων με αναπηρία όρασης καθώς η γραφή Braille σχετίζεται με το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα στην πληροφόρηση.

3/12/2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η 3η Δεκεμβρίου, αποτελεί Παγκοσμίως την επίσημη Ημέρα εορτασμού των Ατόμων με Αναπηρία, ως αφορμή και έναυσμα αφενός βελτίωσης της ποιότητας ζωής και διασφάλισης ισότιμων ευκαιριών για τον πληθυσμό αυτό και αφετέρου ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης της ευρύτερης κοινωνίας προς αυτή την κατεύθυνση.


Η ύπαρξη σωματικής ή πνευματικής αναπηρίας συνεπάγεται πολλαπλές αντικειμενικές δυσκολίες στην λειτουργικότητα του ατόμου και ως εκ τούτου χρειάζεται επισταμένη κρατική μέριμνα και κοινωνικός σχεδιασμός, προκειμένου να διασφαλίζονται οι απαιτούμενες συνθήκες για ισότιμη εξέλιξη σε επίπεδο καθημερινής διαβίωσης, εκπαίδευσης, κατάρτισης, επαγγελματικής απορρόφησης και φυσικά κοινωνικής αλληλεπίδρασης.

 

Ειδικά σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε λόγω της επέλασης της πανδημίας Covid 19, οι ευάλωτες αυτές ομάδες είναι άμεσα και πολλαπλά πληττόμενες, με αποτέλεσμα η αναγκαιότητα για υποστηρικτικές υπηρεσίες σε επίπεδο υγείας, ψυχικής υγείας και ασφαλούς κοινωνικής δια-δρασης να είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Τα φαινόμενα ψυχικής κατάπτωσης και κοινωνικής απομόνωσης και αποκλεισμού έχουν συνεπεία του κορωνοϊού αυξηθεί δραματικά -ειδικά για την Τρίτη ηλικία-, όπως επίσης και προβλήματα υγείας, που συχνά λόγω της αναπηρίας και μειωμένης πρόσβασης σε υπηρεσίες ή μη ύπαρξης φροντίδας, έχουν δραματικές συνέπειες για τον πληθυσμό.

 

Δεν είναι τυχαίες οι συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προς τις κυβερνήσεις για δράσεις συμπερίληψης, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και καθιέρωση απόλυτης και ισότιμης πρόσβασης των Ατόμων με Αναπηρία σε προσφερόμενες υπηρεσίες, προγράμματα και δημόσια αγαθά, με την ενεργό συμμετοχή των ίδιων των Ατόμων με Αναπηρία, όχι μόνο σε επίπεδο υλοποίησης, αλλά και σχεδιασμού.

 

Απέναντι σε μια τέτοια πραγματικότητα, αλλά και δεινή επικαιρότητα, ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος, με 7 δεκαετίες εμπειρίας και μακράς προσφοράς στην αναπηρία της τυφλότητας, παραμένει σε εγρήγορση και στοχευμένη δράση υπέρ των αναγκών των ατόμων με Αναπηρία, για μια ισότιμη, ασφαλή και δίχως περιορισμούς και διακρίσεις διαβίωση. Το μήνυμα της ανάγκης στήριξης των ατόμων αυτών, αλλά και των οικογενειών τους, μέσω Προγραμμάτων ευέλικτων, προσαρμοσμένων στα δεδομένα και απαιτήσεις των καιρών, για μια ενεργό παρουσία τους σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας πρέπει να ηχεί προς πάσα κατεύθυνση.

 

Σήμερα περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται μια συντονισμένη σύμπραξη πολιτείας, φορέων και πολιτών και πρακτικές κοινωνικής ευελιξίας και αξιοποίησης όλων των διαθέσιμων πόρων, προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια και να γίνεται λόγος πλέον για μια κοινωνία στην οποία τα άτομα με Αναπηρία συμμετέχουν ισότιμα με ίσες ευκαιρίες στην επαγγελματική και κοινωνική ζωή.

  

 

13/10/2020

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος ανακοινώνει την διεξαγωγή επιμορφωτικών σεμιναρίων με θέμα:

«Μέθοδοι συνοδείας και διαχείρισης κοινού με απώλεια όρασης σε χώρους πολιτισμού»  διάρκειας 5 ωρών.

 

Τα σεμινάρια απευθύνονται σε επαγγελματίες του μουσειακού χώρου, εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής και σε όλους όσους ασχολούνται με πολιτιστικά αγαθά και επιθυμούν να τα επικοινωνήσουν σε επισκέπτες με ολική ή μερική απώλεια όρασης.

Ημερομηνίες  διεξαγωγής

 

13/11/2020       Παρασκευή        14.00- 19.00

14/11/2020       Σάββατο             10.00- 15.00

4/12/2020         Παρασκευή        14.00- 19.00

5/12/2020         Σάββατο             10.00- 15.00

 

Xώρος διεξαγωγής: Μουσείο Αφής, Δοϊράνης 198, Καλλιθέα

Κόστος: 50 ευρώ

Τα σεμινάρια θα διεξαχθούν με ολιγάριθμες συμμετοχές.

Ελάχιστος αριθμός ατόμων: 5 άτομα.

Μέγιστος αριθμός ατόμων: 9 άτομα.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

 Σας ενημερώνουμε ότι στο πλαίσιο πρόληψης και προστασίας από τον Κορωνοϊό, τηρούνται αυστηρά όλα τα προβλεπόμενα μέτρα και οι κανόνες υγιεινής.

Η χρήση μάσκας στους χώρους του Μουσείου είναι υποχρεωτική

 

Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο

 

210 9415222 & 210 9415103 στην κα Γκίκα Καλλιόπη.

10/10/2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Λευκού Μπαστουνιού στις 15 Οκτωβρίου 2020 στο Μουσείο Αφής

 

Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Λευκού Μπαστουνιού, το Μουσείο Αφής και ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος σας προσκαλούν την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020 από τις 10.00 έως τις 17:00, να σας ξεναγήσουν δωρεάν στον όμορφο κόσμου του Μουσείου Αφής. Οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν ξεναγήσεις βασισμένες σε διαφορετικά εκθέματα τα οποία θα εξιστορούν μια μοναδική ιστορία της αρχαίας Αθήνας.

Πρόκειται για ένα αφηγηματικό ταξίδι που διηγείται και φωτίζει την κοινωνική, πολιτική και οικονομική ζωή του αρχαίου κόσμου. Οι επισκέπτες θα συναντήσουν όχι μόνο κτήρια και ναούς, αλλά συναισθήματα ανθρώπων που εκφράζονται μέσα από την αρχαία ελληνική τέχνη. Εκθέματα από το σπουδαίο μουσείο της ακρόπολης, όπως επίσης μακέτες του ιερού βράχου και του περίφημου ναού του Παρθενώνα αφηγούνται την ιστορία της αρχαίας πόλης μέσα από την ιδιαίτερη ματιά του μουσείου αφής.

Για προγραμματισμό ξεναγήσεων, παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε με την Γραμματεία στο τηλέφωνο του φορέα 210 9415222.

Σας ενημερώνουμε ότι στο πλαίσιο πρόληψης και προστασίας από τον Κορωνοϊό, τηρούνται αυστηρά όλα τα προβλεπόμενα μέτρα και οι κανόνες υγιεινής.

Η χρήση μάσκας στους χώρους του Μουσείου είναι υποχρεωτική

 

"Με την οικονομική υποστήριξη και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού".

 

 

10/10/2020

Υλοποίηση διαγνωστικού τεστ Κορωνοϊού στους εργαζόμενους του Φ.Τ.Ε

 

 

Σας ενημερώνουμε ότι στο πλαίσιο τήρησης όλων των προβλεπόμενων οργανωτικών μέτρων από τον Φορέα μας για την πρόληψη κ προστασία κατά του Covid 19, υπήρξε μεταξύ άλλων και μέριμνα για διενέργεια σχετικού διαγνωστικού τεστ για όλους τους υπαλλήλους. Έτσι, στις 22/9 υλοποιήθηκε η διαδικασία από ειδικό κλιμάκιο των κινητών μονάδων Αττικής του ΕΟΔΥ, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για την συνεργασία. Στόχος η με κάθε τρόπο διασφάλιση της υγείας των υπαλλήλων και κατ' επέκταση των ωφελούμενων, καθώς και της λειτουργίας του Φορέα ως ένα ασφαλές πεδίο παροχής υπηρεσιών και προσέλευσης για τον πληθυσμό-στόχο.

28/9/2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2020 29/9- 30/9

 

Ο Φάρος Τυφλών Ελλάδας και το Μουσείο Αφής, συμμετέχοντας στον θεσμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, διοργανώνουν δωρεάν ατομικές ξεναγήσεις στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου, ενώ παράλληλα παρέχουν την δυνατότητα επιλογής των θεματικών διαδρομών.

Για προγραμματισμό ξεναγήσεων, παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε με την Γραμματεία στο τηλέφωνο του φορέα 210 9415222.

 

Σας ενημερώνουμε ότι στο πλαίσιο πρόληψης και προστασίας από τον κορωνοϊό, τηρούνται αυστηρά όλα τα προβλεπόμενα μέτρα και οι κανόνες υγιεινής. Η χρήση μάσκας στους χώρους του Μουσείου είναι υποχρεωτική.

 

"Με την οικονομική υποστήριξη και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού".

 

 

 

17/9/2020 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΦΤΕ

 

Σας ανακοινώνουμε ότι στις 13 Νοεμβρίου 2020, ημέρα Παρασκευή και 17 Νοεμβρίου 2020 ημέρα Τρίτη,θα πραγματοποιηθεί η ετήσια καρδιολογική εξέταση για τους συμμετέχοντες του τμήματος Γυμναστηρίου του ΦΤΕ στο καρδιολογικό ιατρείο της μονάδας ΠΕΔΥ Καλλιθέας (Δαβάκη 11) από τον καρδιολόγο της μονάδας, κ. Συμεωνίδη. Η προσέλευση των συμμετεχόντων, κατά την παραπάνω ημερομηνία, θα γίνεται από τις 8:00 π.μ. έως τη 13:00 μ.μ. με μέγιστο αριθμό τα 20 άτομα την ημέρα.

Παρακαλούνται όσοι ενδιαφέρονται, να δηλώσουν συμμετοχή στη Κοινωνική Υπηρεσία του ΦΤΕ στο τηλ. 210 9415222.

 

 

*Οι συμμετέχοντες του γυμναστηρίου που δεν θα παρευρεθούν στην ετήσια καρδιολογική εξέταση του ΠΕΔΥ Καλλιθέας, οφείλουν να προσκομίσουν βεβαίωση υγείας για συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες από Καρδιολόγο ή Παθολόγο.

 

30/7/2020 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΕΓΑΣΤΡΟΥ

 

 

Σας ενημερώνουμε ότι τοποθετήθηκε στέγαστρο με κάθισμα για το επιβατικό κοινό στην στάση αστικών λεωφορείων «ΦΑΡΟΣ ΤΥΦΛΩΝ» έξωθεν του φορέα μας, ενός πολυσύχναστου σημείου αναμονής επιβατικού κοινού και δη τυφλών. Για το παραπάνω έργο, ευχαριστούμε θερμά τόσο τον Δήμο Καλλιθέας, όσο και τον Ο.Α.Σ.Α, οι οποίοι αντιλαμβανόμενοι την αναγκαιότητα διασφάλισης της προστασίας των πολιτών και δη των τυφλών από τις καιρικές συνθήκες κατά την αναμονή τους στην εν λόγω στάση, ανταποκριθήκαν στο αίτημά μας και προχώρησαν στην υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου. 


 25/6/2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΦΤΕ

Ο Φάρος Τυφλών Ελλάδας σας ανακοινώνει ότι ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ «Επιδότηση Διακοπών Εργαζομένων, Ανέργων & των Οικογενειών αυτών με Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2020-2021» Οι αιτήσεις συμμετοχής για το εν λόγω πρόγραμμα υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τις 25.06.2020 και ώρα 10:00 έως τις 02.07.2020 και ώρα 23:59 μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημόσιου gov.gr. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από 01.08.2020 έως 31.07.2021.

Οι δικαιούχοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως έξι (6) διανυκτερεύσεις στα τουριστικά καταλύματα του Μητρώου Παρόχων. Οι δικαιούχοι που θα επιλέξουν για τις διακοπές τους σε τουριστικά καταλύματα του Μητρώου Παρόχων που βρίσκονται στις νήσους Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο, Κω ή στο νομό Έβρου μπορούν να πραγματοποιήσουν έως δέκα (10) διανυκτερεύσεις.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι:

α. ασφαλισμένοι/ες που το έτος 2019 πραγματοποίησαν ως εργαζόμενοι/ες με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου πενήντα (50) ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του eΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) με εισφορές υπέρ Εργατικής Εστίας,

β. ασφαλισμένες που το έτος 2019 έλαβαν από τον ΟΑΕΔ ως εργαζόμενες πενήντα (50) ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας,

γ. ασφαλισμένοι/ες που το έτος 2019 έλαβαν από τον ΟΑΕΔ τουλάχιστον πενήντα (50) ημερήσια επιδόματα τακτικής επιδότησης ανεργίας,

δ. ασφαλισμένοι/ες που το έτος 2019 συγκέντρωσαν πενήντα (50) ημέρες αθροιστικά από δύο ή και τις τρεις παραπάνω περιπτώσεις α’ έως γ΄, δηλαδή από ημέρες ασφάλισης στον eΕΦΚΑ με εισφορές υπέρ Εργατικής Εστίας, από ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και από ημερήσια επιδόματα τακτικής επιδότησης ανεργίας,

ε. άνεργοι/ες εγγεγραμμένοι/ες στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων.

Η πρόσβαση στην ηλεκτρονική αίτηση στην ψηφιακή πύλη του Δημοσίου (www.gov.gr) είναι δυνατή μόνο σε πιστοποιημένους χρήστες του ΟΑΕΔ (χρήστες που διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ). Σε περίπτωση απώλειας των κωδικών πρόσβασης οι δικαιούχοι πρέπει να ζητούν ανάκτηση αυτών μέσω της επιλογής «Ξεχάσατε την ονομασία χρήστη ή το συνθηματικό σας;» Οι νέοι χρήστες (χρήστες που δεν διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης ΟΑΕΔ) μπορούν να εισαχθούν στην ηλεκτρονική αίτηση με τους κωδικούς TAXISnet, επιλέγοντας « Σύνδεση στο Σύστημα μέσω πιστοποίησης από την ΓΓΠΣ ».

Η αναζήτηση των στοιχείων που πιστοποιούν την ιδιότητα των δικαιούχων και των ωφελουμένων τους θα γίνει με αυτεπάγγελτη αναζήτηση από το ηλεκτρονικό αρχείο των αρμοδίων υπηρεσιών βάσει των δηλωθέντων στοιχείων στην αίτηση (βλ. σχετικά Ενότητες Α’ και Β’ του παρόντος). Ωστόσο, για ιδιαίτερες περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν είναι δυνατή η με ηλεκτρονικό τρόπο διάθεση στοιχείων από τους αρμόδιους φορείς ή η αναζήτηση αυτών λόγω ελλείψεων στις αιτήσεις των δικαιούχων, απαιτούνται δικαιολογητικά, τα οποία οι δικαιούχοι σαρώνουν και επισυνάπτουν στην ηλεκτρονική αίτησή τους. Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο δεν επεσύναψαν τα δικαιολογητικά στην αίτησή τους, μπορούν είτε να τα προσκομίσουν στα ΚΠΑ2 της περιοχής που ανήκουν με αυτοπρόσωπη παρουσία -εφόσον δεν ισχύουν έκτακτα περιοριστικά μέτρα λόγω κορωνοϊού - είτε να τα αποστείλουν με ηλεκτρονικό ή συμβατικό ταχυδρομείο, συνοδεύοντάς τα με αντίγραφο της ηλεκτρονικής τους αίτησης μέχρι την 03.07.2020.

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα των ΚΠΑ- ΟΑΕΔ όπου ανήκετε καθώς και στην Κ.Υ. του ΦΤΕ. 

 

 22/6/2020

ΖΗΤΗΣΗ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΩΣΗ ΔΑΠΕΔΩΝ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΦΗΣ

 

Ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Ερευνώ, Δημιουργώ, καινοτομώ» με το ακρωνύμιο: ΜΑΝΤΟ blind escort Apps και Κωδικό 'Έργου Τ1ΕΔΚ-00593, ζητά προσφορές για επίστρωση δαπέδου στους χώρους του Μουσείου Αφής με συνολικό εμβαδόν 250 τ.μ.

Για το παραπάνω έργο θα χρειαστούμε και βεβαίωση προμηθευτή για το καινουργές και αμεταχείριστο του υλικού καθώς και σχετικές πιστοποιήσεις.

 

Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να αποστείλουν τις προσφορές τους στο info@fte.org.gr

19/6/2020

 

Νέος κύκλος μαθημάτων

Ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος, αναγνωρισμένος φορέας εκμάθησης της Γραφής Braille οργανώνει και για το 2020 σεμινάρια εκμάθησης για κάθε ενδιαφερόμενο. Οι δηλώσεις συμμετοχής έχουν ήδη αρχίσει και τα τμήματα αναμένεται να ξεκινήσουν από 21 Σεπτεμβρίου 2020.

Τα σεμινάρια θα καλύψουν 50 ώρες μαθημάτων σε πρωινά ή απογευματινά τμήματα διάρκειας περίπου 3 μηνών.  Το κόστος του σεμιναρίου είναι 200 ευρώ.

Με το τέλος των μαθημάτων και την έκδοση βεβαίωσης παρακολούθησης και γνώσης, οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις εξετάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.), ώστε να λάβουν τη σχετική πιστοποίηση, η οποία αναγνωρίζεται από το δημόσιο τομέα.

Πληροφορίες:

Δημήτρης Παπασταματίου - Κορδώνη Ελισάβετ

 

Τηλέφωνο: 210 9415222

Fax: 210 9415271

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 


 

1/6/2020

Ο Φάρος Τυφλών Ελλάδας, ανακοινώνει την διεξαγωγή επιμορφωτικών σεμιναρίων με θέμα:
«Μέθοδοι συνοδείας και διαχείρισης κοινού με απώλεια όρασης σε χώρους πολιτισμού» διάρκειας 5 ωρών.

Τα σεμινάρια απευθύνοται σε επαγγελματίες του μουσειακού χώρου, εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής και σε όλους όσους ασχολούνται με πολιτιστικά αγαθά και επιθυμούν να τα επικοινωνήσουν σε επισκέπτες με ολική ή μερική απώλεια όρασης.

Ημερομηνίες διεξαγωγής     

13/6/2020  Σάββατο        10.00 - 15.00

19/6/2020  Παρασκευή   14.00 - 19.00

20/6/2020  Σάββατο        10.00 - 15.00

 

Xώρος διεξαγωγής: Μουσείο Αφής, Δοϊράνης 198, Καλλιθέα

Κόστος: 50 ευρώ

Λόγω την συνθηκών, θα τηρηθούν τα μέτρα πρόληψης για την ασφάλεια όλων μας. Τα σεμινάρια θα διεξαχθούν με ολιγάριθμες συμμετοχές.

Ελάχιστος αριθμός ατόμων: 5 άτομα.

Μέγιστος αριθμός ατόμων: 8 άτομα.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.


 

 Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο 210 9415222 & 210 9415103 στην κα Γκίκα Καλλιόπη.

 

 

7/5/2020

 Νέος κύκλος μαθημάτων

Ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος, αναγνωρισμένος φορέας εκμάθησης της Γραφής Braille οργανώνει και για το 2020 σεμινάρια εκμάθησης για κάθε ενδιαφερόμενο. Οι δηλώσεις συμμετοχής έχουν ήδη αρχίσει και τα τμήματα αναμένεται να ξεκινήσουν από 25 Μαΐου 2020.

 

Τα σεμινάρια θα καλύψουν 50 ώρες μαθημάτων σε πρωινά ή απογευματινά τμήματα διάρκειας περίπου 3 μηνών. Το κόστος του σεμιναρίου είναι 200 ευρώ.

Με το τέλος των μαθημάτων και την έκδοση βεβαίωσης παρακολούθησης και γνώσης, οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις εξετάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.), ώστε να λάβουν τη σχετική πιστοποίηση, η οποία αναγνωρίζεται από το δημόσιο τομέα.

 

 

Πληροφορίες:
Δημήτρης Παπασταματίου - Κορδώνη Ελισάβετ

 

Τηλέφωνο: 210 9415222

Fax: 210 9415271

E-mail: info@fte.org.gr


Ο κανονισμός λειτουργίας

 

Αίτηση συμμετοχής

 

 

 

28/4/2020

Φώτισε με το φως που έχασε

«Το ότι χάθηκε το φως δεν σημαίνει ότι χάθηκε και ο άνθρωπος». Αυτή τη φιλοσοφία ζωής και τη μεγάλη παρακαταθήκη αφήνει πίσω του ο Θεόδωρος Κώνστας, ο πρώτος πιστοποιημένος τυφλός ξεναγός στην Ελλάδα, που πέθανε την Κυριακή των Βαΐων σε ηλικία μόλις 50 ετών.

Με σπουδαίο έργο για τα δικαιώματα των ατόμων με οπτική αναπηρία, έδωσε τα φώτα του σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους ώστε να γίνουν πιο φιλικά για τους μη βλέποντες. Σταθερή του διεκδίκηση τα τελευταία χρόνια ήταν η χάραξη ενιαίας στρατηγικής και μεθόδου για την επαφή των τυφλών με τους χώρους πολιτισμού.

«Δεν μας αρκεί η ύπαρξη μιας απτικής διαδρομής. Στόχος είναι να παρέχεται η δυνατότητα στους μη βλέποντες να αντιληφθούν την ολότητα των χώρων και των εκθεμάτων», έλεγε πριν από δύο χρόνια συμμετέχοντας σε εκδήλωση στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών.

Οραμά του ήταν να καταστούν όλοι οι αρχαιολογικοί-πολιτιστικοί χώροι και μουσεία της Ελλάδας πλήρως προσβάσιμοι σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης, ώστε στην πράξη, κατόπιν κατάλληλης εκπαίδευσης, το προσωπικό του κάθε χώρου (αρχαιολόγοι, ξεναγοί κ.λπ.) να μπορεί να οδηγεί στις διαδρομές ξενάγησης μεικτά γκρουπ με βλέποντες και μη βλέποντες επισκέπτες.

Το έργο του μένει ανολοκλήρωτο, αλλά ο σπόρος που έριξε είναι αρκετά δυνατός για να βγάλει καρπούς, εφόσον υπάρξει και η συνδρομή της πολιτείας.

Ο Θεόδωρος Κώνστας γεννήθηκε έχοντας την όρασή του, το 1970 στις Ερυθρέ