Κύριο περιεχόμενο

 

Επιγραφές BRAILLE για αρχαιολογικούς χώρους,
μουσεία, αξιοθέατα, επιχειρήσεις κ.α. 

 

 

 

Ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος, πιστοποιημένο κέντρο για την εκμάθηση της γραφής Braille, καθώς επίσης και για την μεταφορά «μετάφραση» ελληνικού και λατινικού αλφάβητου στον κώδικα Braille, μπορεί να ετοιμάσει και να σας διαθέσει πινακίδες με την γραφή των τυφλών για εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, σε αλουμίνιο και σε ανθεκτικό πλαστικό (PVC)

Για πληροφορίες επικοινωνήστε με το εκτυπωτικό τμήμα, του Φ.Τ.Ε. κο Παπασταματίου Δημήτρη, στο τηλ: 2109415222, από τις 7:30 – 14:30. 

Τμήμα κομποδετικής

 

 

Το τμήμα κομποδετικής δημιουργήθηκε το 2001 και δίνει την δυνατότητα στα άτομα με προβλήματα όρασης απτικής δημιουργικής παραγωγής εργόχειρων.

Η συμμετοχή στην ομάδα αυτή αναπτύσσει την αίσθηση της αφής και τις κοινωνικές δεξιότητες των συμμετεχόντων.


 

Τμήμα Πλεκτού

-

 

 

 Το εν λόγω τμήμα, που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2012, προσφέρεται άψογα για δημιουργική απασχόληση, κοινωνική δικτύωση και ενίσχυση της λεπτής κινητικότητας.

Τα ιδιαίτερα και ποικίλα δημιουργήματα των μελών του κοσμούν και τις εορταγορές που διοργανώνει ο φορέας.

 

 

 

 

Ομιλούντα Βιβλία

 Με τον όρο ομιλούντα βιβλία εννοούμε τα ηχογραφημένα βιβλία, όπου η φωνή του αφηγητή - αναγνώστη έχει αποτυπωθεί ψηφιακά.

Απευθύνονται κυρίως σε άτομα με δυσκολία στην πρόσβαση των τυπωμένων βιβλίων, όπως τα άτομα με προβλήματα όρασης.

Τα ομιλούντα βιβλία αποτελούν για τα άτομα με προβλήματα όρασης τον ευκολότερο τρόπο πρόσβασης στο περιεχόμενο των βιβλίων. Είναι εύκολα στη χρήση τους, δεν απαιτούν ειδικό εξοπλισμό, ή ηλεκτρονικό υπολογιστή, και μπορούν να καλύψουν μεγάλο φάσμα της εκδοτικής δραστηριότητας από πανεπιστημιακά συγγράμματα έως τεχνικά εγχειρίδια και παιδικά βιβλία.

Η Δανειστική Βιβλιοθήκη Ομιλούντων Βιβλίων, περιλαμβάνει περισσότερους από 3000 τίτλους Βιβλίων, που διατίθενται σε ηλεκτρονική μορφή π.χ. σε CD, DVD, USB.

Δύο άρτια εξοπλισμένα στούντιο όπου ηχογραφούνται επιστημονικά συγγράμματα και ποικίλου ενδιαφέροντος βιβλία με έμφαση στην Ελληνική και Ξένη Λογοτεχνία. Επίσης εξυπηρετούνται καθημερινές ανάγκες των τυφλών σπουδαστών και των αναγνωστών σε σημειώσεις κλπ. Από το 2006 ξεκίνησε η ψηφιοποίηση της Δανειστικής Βιβλιοθήκης ομιλούντων βιβλίων και από το 2007 η ηχογράφηση βιβλίων σε CD. Με την πολύτιμη χορηγία, από το 2008  μέχρι σήμερα, της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, γίνεται μέρος της  ψηφιοποίησης των ομιλούντων βιβλίων. 

Σημαντικό.
Σας ενημερώνουμε ότι, ο δανεισμός σε cd και 
σε δικό σας υλικό (USBmpplayer κ.α.), θα γίνεται αυστηρά κάθε Δευτέρα έως Παρασκευή, και τις ώρες 10.00 π.μ. - 14.00 μ.μ. 

Παρακαλούμε να είστε συνεπείς ως προς τις μέρες και τις ώρες δανεισμού.
Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας, επικοινωνείτε  προηγουμένως τηλεφωνικά μαζί μας στο 2109415222..

Πως θα δανειστείτε:
Κατεβάστε τον κατάλογο με τα ομιλούντα βιβλία, επιλέξτε τα βιβλία που σας ενδιαφέρουν και επικοινωνήστε με το τμήμα Ομιλούντων Βιβλίων στο 2109415222.  

Κατάλογος ψηφιακών βιβλίων από Α έως Γ.  Αρχείο σε μορφή .xls 

Κατάλογος ψηφιακών βιβλίων από Δ έως Ω.  Αρχείο σε μορφή .xls 

Κατάλογος ψηφιακών βιβλίων τελευταίες καταχωρήσεις.  Αρχείο σε μορφή .xls 

 

 

 

Εργαστήρι Κεραμικής και Γλυπτικής

Το Εργαστήρι Κεραμικής και Γλυπτικής δημιουργήθηκε το 1990 και δίνει την δυνατότητα σε άτομα με προβλήματα όρασης, νεοτυφλωθέντα και άτομα με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες να αναπτύσσουν την Αφή τους και τις ικανότητές τους.

Η Κεραμική καθώς και η γλυπτική είναι οι μόνες από τις εικαστικές τέχνες που δίνουν στον μη βλέποντα τη δυνατότητα γνωστικής εμπειρίας, δημιουργικής έκφρασης και ανάπτυξη της φαντασίας για την ολοκλήρωση της προσωπικότητάς του. Παράλληλα δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξη της δεξιότητας του πιο ευαίσθητου γι΄ αυτόν εργαλείου που είναι το χέρι του. Τα τελευταία χρόνια οι συμμετέχοντες έχουν να προβάλουν εξαιρετικές δημιουργίες οι οποίες εκτίθενται προς πώληση στο μικρό πωλητήριο του Μουσείου Αφής, σε περιοδικές εκθέσεις του Φάρου Τυφλών αλλά και σε εκθέσεις που οργανώνουν άλλοι φορείς.

Σημαντική ήταν η συνεργασία με το ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ στην έκθεση Προκολομβιανής Τέχνης της συλλογής Γόντικα όπως και η συνεργασία και συμμετοχή στην έκθεση «Αποτυπώματα» του Μουσείου Βορρέ και του Συνδέσμου Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους – Σ.Κ.Ε.Π., με θέμα το «Νερό» το 2009 και η «Φύση» το 2010. Η σύμπραξη παιδιών και νέων και ατόμων με προβλήματα όρασης ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία με πολύ θετικά αποτελέσματα.

Εξοπλισμός

  • Τροχοί
  • Ζυμωτήριο
  • Πρέσσα
  • 2 Φούρνοι

 

 

Μαθήματα Braille


 

Στο Φάρο Τυφλών της Ελλάδος, υλοποιείται εκπαιδευτικό πρόγραμμα με την μορφή σεμιναρίων, για την εκμάθηση της γραφής Braille.

Το πρόγραμμα απευθύνεται:

α) Σε άτομα με προβλήματα όρασης, που θέλουν να μάθουν Braille,


β) σε εκπαιδευτικούς που θα ήθελαν να πιστοποιήσουν τη γνώση τους στη γραφή  Braille.


Ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος, αναγνωρισμένος φορέας εκμάθησης της Γραφής Braille οργανώνει σεμινάρια εκμάθησης για κάθε ενδιαφερόμενο. 

Τα σεμινάρια καλύψουν 50 ώρες μαθημάτων  σε πρωινά ή απογευματινά τμήματα διάρκειας περίπου 3 μηνών.

Το κόστος του σεμιναρίου είναι 200 ευρώ.

Με το τέλος των μαθημάτων και την έκδοση βεβαίωσης παρακολούθησης και γνώσης, οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις εξετάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.), ώστε να λάβουν τη σχετική πιστοποίηση, η οποία αναγνωρίζεται από το δημόσιο τομέα.


 

Πληροφορίες:

κ. Δ. Παπασταματίου-κα Ελ. Κορδώνη

(εκτυπωτικό τμήμα)

Τηλέφωνο: 210 9415222

Fax: 210 9415271

E-mail: info@fte.org.gr

 

Ο κανονισμός λειτουργίας

Αίτηση συμμετοχής