Κύριο περιεχόμενο

Ιστορία

Ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος ιδρύεται το 1946, με στόχο την υποστήριξη των τυφλών ατόμων και την ευαισθητοποίηση του κοινού και της Πολιτείας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Το 1946 ο Μιχάλης Τσαμαδός, δωρίζει την έκταση που βρίσκονται σήμερα οι εγκαταστάσεις του.

Το 1951 κτίζεται διώροφο κτήριο, δωρεά Γεωργίου και Ευγενίας Εμπειρίκου, όπου στεγάζονται αρχικά όλες οι υπηρεσίες και το Εργαστήριο Βουρτσών - Σκουπών του Φάρου Τυφλών, με είσοδο επί της οδού Δοιράνης 198.

Το 1954 ψηφίζεται Βασιλικό Διάταγμα, βάσει του οποίου τα προϊόντα του Εργαστηρίου Βουρτσών Σκουπών του ΦΤΕ διατίθενται με απ' ευθείας ανάθεση στις Ένοπλες Δυνάμεις και στους Δημόσιους Οργανισμούς. Πρόεδρος του ΔΣ του ΦΤΕ είναι η Πρωτοπαπαδάκη Λαυρία.

Το 1955 ο Θεόδωρος Πετρακόπουλος δωρίζει κτήριο 400 τμ όπου αρχικά στεγάστηκε το Οικοτροφείο ενώ τον Απρίλιο του ιδίου έτους ιδρύεται η Σχολή Τηλεφωνητών.

Το 1975 κτίζεται ο πρώτος όροφος του κεντρικού κτηρίου του Φάρου Τυφλών, επί της οδού Αθηνάς 17, από την οργάνωση American Friends of the Blind in Greece. Τα κεφάλαια προήλθαν από την πώληση των εγκαταστάσεων της Αγροτικής και Τεχνικής Σχολής "Γεώργιος Πόδας" που είχε ιδρυθεί το 1949 στα Σεπόλια, για τους τυφλούς της Ελλάδος, με δωρεές των Γεωργίου Πόδα, Ανδρέα Γιαρβή, Α. Θωμόπουλου και άλλων.

Το 1977 το Εργαστήριο Βουρτσών Σκουπών και οι διοικητικές υπηρεσίες μεταφέρονται στο νεόκτιστο κεντρικό κτήριο.

Το 1979 κτίζεται ο δεύτερος όροφος, με δωρεά της Γενικής Γραμματέως του Δ.Σ. Λίνας Ρέστη.

Το 1984 ιδρύεται το Μουσείο Αφής το οποίο στεγάζεται στο διώροφο κτήριο επί της οδού Δοϊράνης 198, και δημιουργείται η Μονάδα Κατεργασίας Μετάλλων η οποία στεγάζεται στο χώρο του παλαιού Οικοτροφείου.

Το 1990 εκσυγχρονίζεται το Εκτυπωτικό Κέντρο γραφής Braille , με την προμήθεια των εκτυπωτών Thiel, Impacto, Braillo, με δωρεές του Ιδρύματος Ευγενίδη, της Ντορέτ Καραϊωσηφόγλου και της Βουλής των Ελλήνων αντίστοιχα.

Το 1991 ξεκινά η εκπαίδευση στους Η-Υ για τυφλά άτομα, με την χρήση του Αναγνώστη Οθόνης Hal, o οποίος εξελληνίζεται σε συνεργασία με την κατασκευάστρια εταιρεία Dolphin Systems και την αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων.

Το 1997 ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος πιστοποιήθηκε σαν Εξειδικευμένο Κέντρο επαγγελματικής Κατάρτισης και στα πλαίσια του προγράμματός του πραγματοποίησε προγράμματα κατάρτισης για Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές, για ειδικότητες απαραίτητες για τα Εργαστήριά του κ.α.
 Από το 2009 δε, σε συνεργασία με την Επαγγελματική Κατάρτιση Α.Ε και με το ΚΕΚ ΑμεΑ Αθηνών ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος υλοποιεί προγράμματα κατάρτισης για άνεργους τυφλούς στην ειδικότητα «Κεραμική-Γλυπτική» και «Υπαλλήλων Διοίκησης» με έμφαση στους Η/Υ.

Το 1998 η μονάδα Κατεργασίας Μετάλλων αποκτά Σύστημα διασφάλισης Ποιότητας(ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9002 – Κωδ. Αρ. 02 17.06/458/24-11-98) και επεκτείνει την συνεργασία της με εταιρείες του Δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα όπως ΔΕΗ, ΕΛΣΑ, ΕΒΟ, FRIGOGLASS, INTRACOM, ΕΒΙΟΠ-ΤΕΜΠΟ, BSH-ΗΛΕΚΤΡΙΚEΣ ΟΙΚΙΑΚEΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ κ.α.

Το 2000 δημιουργείται η η θεατρική σκηνή Λ. Καλλέργης, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΦΤΕ.

Το 2004 επαναλειτουργεί το Μουσείο Αφής, που είχε καταστραφεί από τους σεισμούς του 1999, το οποίο είναι πλέον προβάσιμο και σε άτομα με κινητικά προβλήματα.

Τον Σεπτέμβριο του 2004 επίσης ξεκίνησε το Τμήμα Συναρμολόγησης με την πολύτιμη στήριξη της εταιρείας Siemens.

Το 2005 ξεκινά η δημιουργία Κέντρου Επιμόρφωσης και Επανένταξης ατόμων με προβλήματα όρασης και Ξενώνα, δωρεά του Ιδρύματος Γεωργίου και Μάρης Βεργωτή.

Το 2006 δημιουργείται ο Δικτυακός Τόπος του Φορέα με σκοπό την εξυπηρέτηση των ατόμων με προβλήματα όρασης μέσω Διαδικτύου, και την προβολή των προϊόντων των Εργαστηρίων και της Μονάδας Κατεργασίας Μετάλλων.

Το 2010 δημιουργείται το νέο παραγωγικό Εργαστήριο για Λευκά Είδη, Μαξιλάρια κ.λ.π.

Το 2012 Ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος αποκτά κατόπιν αιτήσεως και κατάθεσης σχετικού φακέλου την διαχειριστική επάρκεια για την περίοδο 2007-2013 τύπου Β και Γ.

Όλα αυτά τα χρόνια ο Φάρος Τυφλών Της Ελλάδος στα πλαίσια της επιμόρφωσης και της κατάρτισης των ατόμων με προβλήματα όρασης έχει οργανώσει πολλές δράσεις και έχει συμμετάσχει σε προγράμματα κατάρτισης που έχουν διοργανωθεί από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος είναι Ειδικά Πιστοποιημένος φορέας Παροχής Κοινωνικών Υπηρεσιών μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα από την Διεύθυνση Πρόνοιας του Υπουργείου Υγείας.