Κύριο περιεχόμενο

 

Επίσκεψη Φάρου Τυφλών Ελλάδος στο Μουσείο Μπενάκη

«Πρόγραμμα Βλέποντας με τις Αισθήσεις 2017-18»

Το «Βλέποντας με τις Αισθήσεις» για την περίοδο 2017-2018 παρουσιάζει έξι αυτοτελή αλλά και συνδεόμενα μεταξύ τους επεισόδια πάνω στο θέμα της Επιστροφής. Το τελευταίο επεισόδιο της σειράς των Επιστροφών με τίτλο: «Γυρίζοντας Σιγά- Σιγά: Ένα ταξίδι, κι άλλο ένα», παρουσιάστηκε στους εξυπηρετούμενους του Φάρου Τυφλών Ελλάδος την Τρίτη 15 Μαΐου 2018 και ώρα 11.00-13.00, στην πινακοθήκη και σπίτι του Ν. Χατζηκυριάκου- Γκίκα. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό δείγμα αστικού διαμερίσματος της περιόδου του μεσοπολέμου.

Στην εν λόγω παρουσίαση έγινε αναφορά στην αναχώρηση του Γκίκα, τον Απρίλιο του 1958, για την Αμερική ως προσκεκλημένος του StateDepartment. Η επιστροφή του στην Ελλάδα έγινε μετά από αρκετούς μήνες και πολλούς ενδιάμεσους σταθμούς όπως η Χαβάη, η Ιαπωνία, η Κίνα, η Καμπότζη, η Ινδία, το Νεπάλ. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης αναζητήθηκε η γοητεία της επιστροφής του καλλιτέχνη μέσα από τεκμήρια που έφερε πίσω ο ίδιος και η σύζυγός του Μπάρμπαρα. Άτομα με χαμηλή όραση η τυφλότητα κλήθηκαν να γνωρίσουν τις συλλογές του μουσείου μέσα από σκηνοθετημένες αφηγήσεις που θυμίζουν προφορικό παραμύθι, προσευχή, ραδιοφωνική εκπομπή ή παιχνίδι.

Τα κείμενα ήταν ειδικά γραμμένα για την συνάντηση αυτή από τη βραβευμένη με δύο κρατικά βραβεία συγγραφέα Μαρία Αγγελίδου. Την ευθύνη των απτικών αντικειμένων είχε ο εικαστικός Δημήτρης Αμελαδιώτης και την επιμέλεια της κίνησης η χορογράφος Βίκη Σπαχου.

 Ο διαδραστικός αυτός τρόπος γνωριμίας με τον κόσμο των πολιτισμικών αγαθών ενισχύει το αμείωτο ενδιαφέρον και τον ενθουσιασμό των συμμετεχόντων αναδεικνύοντας κάθε φορά την ανάγκη για εμπλοκή σε αντίστοιχες δράσεις που σκοπό έχουν την επαφή με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.